Hírek

A B+N innovációba fektet

A COVID-19 jelentősen megváltoztatta az irodabérléssel kapcsolatos ügyféligényeket. Az ingatlanszektor, a létesítménygazdálkodás az ügyféligényekkel együtt kell, hogy változzon. Libor Holík, a B+N Csehország és Szlovákia vezérigazgatója a létesítménygazdálkodási üzletág jelenlegi kihívásairól és lehetőségeiről beszélt a Property Forumnak.

Még 9 hónap sem telt el azóta, hogy a B+N megvásárolta az ISS-csoport közép- és kelet-európai érdekeltségeit, köztük a cseh és a szlovák leányvállalatot, amelyeket Ön felügyel. Lezárult már az integráció? Miként hatott a tulajdonosváltás az üzletre?

A tulajdonosváltás és a rákövetkező integráció soha sem egy egyszerű folyamat. Ugyanakkor örömmel mondhatom, hogy a mi esetünkben az integráció meglehetősen zökkenőmentes és gyors volt. A főbb szabályozók, folyamatok és rendszerek üzembe helyezése az országainkban már 2021 végére megtörtént. Az integráció egyes fázisai természetesen nem értek véget, és a jövőben is folytatódni fognak, mivel az egyes szervezetek folyamatosan fejlődnek, és jól tükrözik az üzleti környezet folyamatosan változó igényeit.

A tulajdonosváltás pozitív hatással volt az üzletre. Az ISS részeként jelentős globális FM szolgáltatók voltunk annak minden pozitívumával és negatívumával együtt. Ugyanakkor jelentős károkat okozott nekünk a piacon a két és fél évig tartó bizonytalanság, miután az ISS 2018 végén bejelentette, hogy megválik ettől a régiótól. 

Emiatt nagyon megkönnyebbültünk, hogy lezárult az értékesítési folyamat, és az új tulajdonos komoly elkötelezettséget mutat a bővülés és a további fejlődés mellett. A B+N-csoport részeként továbbra is jelentős regionális szereplők leszünk a piacainkon, de nagyobb rugalmasságot fogunk élvezni az új stratégiák bevezetése és az ügyfelek kiszolgálása terén. 

Mi a B+N stratégiája a cseh és a szlovák piacon való további bővülésre vonatkozóan?

A B+N agresszíven akarja letámadni a helyi piacokat, és vissza akar térni néhány olyan piaci szegmensre is, amelyet korábban feladtunk. A stratégiánk az, hogy kivételes szolgáltatási minőséget kínálunk versenyképes áron. Magáncégként igen „karcsúsított” a szervezeti struktúránk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyak és gyorsak legyünk a döntéshozatalban és a végrehajtásban.

Ugyanakkor a társadalmi felelősségvállalást komolyan vevő „fair trade” vállalatként akarunk viselkedni, folyamatosan a jogszabályi megfelelésre, az átláthatóságra, valamint az egészségügyi, biztonsági és környezeti előírásokra összpontosítva.

Miként érintette a COVID-19 a létesítménygazdálkodási iparágat? Melyek a növekedést biztosító legfontosabb trendek?

A COVID-19 kétségtelenül hatással van a létesítménygazdálkodási iparágra. Elsősorban a takarítási szolgáltatások terén szigorúbbak a követelmények a speciális takarítási tevékenységekre vonatkozóan, és hatékonyabb takarítási módszereket kell alkalmazni. Emiatt az irodai és kiskereskedelmi szegmensben tapasztalt minimális árbevétel-csökkenés ellenére is a COVID-19 árbevétel- és nyereségnövekedést eredményezett.

A járvány az egészségre és a biztonságra irányította a figyelmet az ingatlanipar valamennyi aspektusában. Hozott ez bármilyen változást abban, hogy az ügyfelek milyen szolgáltatásokat keresnek?

Ezt piaci szegmens és szolgáltatás típus szerint kell lebontani. A kórházak – ahol a jó minőségű takarítás alapvető fontosságú az egészséges környezet megteremtéséhez – kiegészítő takarítási szolgáltatásokat igényeltek. Ugyanez a helyzet a gépjárműiparban és az ipari szegmensben is általában, ahol az egészség és a biztonság kulcsfontosságú a gyártás fenntartásához.

A többi szegmensnél – mint például a kiskereskedelemben és az irodapiacon – épp ellenkező folyamatok zajlottak: ritkábban, illetve általában kevésbé volt szükség takarításra. A műszaki karbantartásra vagy a személy- és vagyonvédelemre úgy általában nem volt nagy hatással.

A B+N komolyan összpontosít az automatizálásra és a robotizálásra a létesítménygazdálkodási szektorban. Mit tudna megosztani velünk az épp megvalósuló fejlesztésekből, illetve azokból, amelyeken a vállalat jelenleg dolgozik?

A B+N kutatás-fejlesztési (K+F) részleggel rendelkezik Magyarországon, ahol innovatív automatizálási megoldásokat fejlesztenek, így például autonóm ipari takarítórobotokat, UV-fertőtlenítő eszközöket és egyebeket.

Nemrég írtunk alá egy új, 2022. januártól érvényes takarítási szerződést a prágai Vaclav Havel repülőtérrel. A szándékunk, hogy például ott is takarítórobotokat vessünk be. Hasonló tevékenységek szerepelnek a terveink között a Nyitrán található Jaugar Landrover gyártóüzem esetén is.  

Forrás: Property Forum