Hírek

Közép-európai Ingatlan Fórum Bécsben

A Portfolio a közelmúltban rendezte meg a  „Közép-európai Ingatlan Forum” konferenciát Bécsben, amely 2013 óta a régió első számú ingatlan eseménye. A rendezvény egyik legjobban várt beszélgetése az irodapiac jelenlegi és jövőbeli trendjeiről szólt. Cégcsoportunkat Libor Holik, a B+N csehországi és szlovákiai vezérigazgatója képviselte.

A rugalmasság a kulcsszó-munkahelyi stratégiák a COVID-19 után” címet viselő diszkusszióban a régió meghatározó ingatlanpiaci szakértői megbeszélték, hogy  mennyire flexibilis az irodapiac, mi változott a pandémia miatt, és ebből mi marad velünk – akár hosszabb távon is.

B+N csehországi és szlovákiai vezérigazgatója: biztos vagyok benne, hogy marad a hibrid munkavégzés

Libor Holik, a B+N csehországi és szlovákiai vezérigazgatója szerint a pre-covid időszakhoz képest nagy változásokat tapasztalhatunk a létesítménygazdálkodásban. Sok nagy cég még kivár, nem döntött egyértelműen a jövőről e téren. Ez az átmeneti időszak eltarthat egy darabig. „Biztos vagyok benne, hogy marad a hibrid munkavégzés, de hogy mi lesz a munka-magánélet egyensúlya „földrajzilag”, azt még nem lehet megmondani. Természetesen ez nagymértékben függ az adott cég iparágától is.”

A B+N Csehország és Szlovákia vezetője kifejtette: drasztikus váltás tanúi vagyunk az irodapiacon, a fókusz mindenhol a biztonságon van. Jelenleg ez a legfontosabb trend, a cégek és a munkavállakók számára egyaránt. A tisztaság, fertőtlenítés lett a fő szempont, az „egyszerű” takarításon kívül a fűtés, légkondicionálás  terén is.

„Ezen most senki nem takarékoskodik, a munkavállalók egészségére kivétel nélkül mindenki tekintettel van”

Mindezzel párhuzamosan a cégek sora új szolgáltatásokat vezet be, szinte már „hotel-szerűen” működve: virágok az irodában, koncertjegy-szervezés, egészséges ételek kínálata. A vállalatok e kényelmi szolgáltatásokkal „csábítják vissza” az embereket a munkahelyükre. Ilyen mérvű változásra még sosem volt példa.

Közép-európai Ingatlan Forum” konferencia - Libor Holik, a B+N csehországi és szlovákiai vezérigazgatója

Az irodaépületek egyre automatizáltak lesznek már a közeljövőben. Ez is radikális változás, és nemcsak a fővárosokban. Magyarországon például eddig minden Budapesten „történt”, de ma már 11 vidéki városban tapasztaljuk ezt a folyamatot. A multik kikényszerítik ezt a facility management szolgáltatóktól.

15 perces utazási szabály

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértetek abban, hogy Nyugat-európai példák alapján a mi régiónkban is természetes lesz a flexibilis munkavégzés. Itthon már ma is sokan dolgoznak fővárosi munkahelyükre a balatoni nyaralójukból – nemcsak nyáron. Ez a nagyvárosok környéki falvakban még jellemzőbb, mindegyik régiós országban. E trendnek számos előny van: komoly költségcsökkentés, az időmegtakarítással rengeteg munka és szabadidő szabadul fel, a dolgozók mentesülnek a mindennapi dugóban ülés egészségkárosító hatásaitól. A „15 perces utazási szabály” (vagyis, hogy lehetőleg ne utazzunk ennél többet a munkahelyig és haza) „betört” a régió országaiba is.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a munkavállalók a szociális élet, a sokfajta emberi interakció, a kényelem miatt még mindig preferálják a belvárosi irodákat. Itt vannak az üzletek, a gyerekek óvodája, iskolája és délutáni sportfoglalkozása.  Az irodában pedig beszélgetnek, kávéznak közösen ebédelnek. Ez nem fog eltűnni a jövőben sem…

Fotó: property-forum.eu