Hírek

Díjazták a B+N munkatársát: Nagy János Az év energetikai tanácsadója

A Virtuális Erőmű Program keretében Nagy János, a B+N munkatársa elnyerte Az év energetikai tanácsadója 2020 díjat. A program Dr. Áder János köztársasági elnök fővédnöksége és Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott védnöksége alatt zajlott.

Nagy János végtelenül szerény és alázatos ember. Amikor kávézni hívom, hogy a díjjal kapcsolatban beszélgessünk, ő nem is igazán érti, miért akarok vele beszélgetni. Hiszen „csak tette a dolgát, semmi különöset” nem tett. Nem gondolta, hogy díjazni fogják – vallja be teljes természetességgel.

A B+N díjazott munkatársa – energia az élete

Nagy Jánosnak nem ez az első elismerése. Kis kutatás után kiderült, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Bláthy Díjasa és Urbanek Díjasa. Emellett a Magyar Mérnöki Kamara Tiszteletbeli Tagja, a Nemzetgazdasági Minisztérium (Varga Mihály miniszter) pedig az Építők Napja alkalmából kiemelkedő szakmai tevékenysége okán elismerő oklevéllel díjazta. Legutóbb pedig a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) NKft. Virtuális Erőmű Programban Az energiahatékonyság növelésében vállalt oktatói, konzulensi és tanácsadói jelentős szerepéért díjazták.

Adódik a kérdés: mit kell tenni, hogy valaki megkaphassa, elnyerje Az év energetikai tanácsadója kitüntetést?

János esetében ez egyfajta életműdíj. Szakmai pályafutása során az oktatás, valamint az energiamegtakarítás kutatás fontosságának kommunikálása mindig is fontos szerepet töltött be. Felfigyeltek rá, és ezek alapján került előtérbe.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara EUREM Energiagazdász képzésen a világítástechnika és az energiamegtakarítás témakörében oktat, valamint szakdolgozat-témavezető tanár. A kamara égisze alatt működik a Young Energy Europe (YEE) projekt is, aminek célja, hogy a vállalati energiahatékonyság fontosságára, valamint eddig még fel nem tárt energia-megtakarítási lehetőségekre hívja fel a fiatal munkavállalók figyelmét. A B+N munkatársa itt is komoly szakmai munkát végez. Környezetéből többen hangsúlyozták: János annyit oktat, annyit bizonyított az energiagazdálkodás területén, hogy nála jobb helyre nehezen kerülhetett volna ez a díj.

Amit nem kell megtermelünk és nem használunk fel, az a legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb energia, ezt mindig szem előtt kell tartani” – mondja a villamosmérnök energiagazdász.

Nagy János a B+N Referencia Zrt.-nél elektromos mérnökség vezető beosztásban dolgozik. Emellett szabadidejében a Világítástechnikai Társaság elnöke, több oktatási intézmény oktatója, szakmai mentor, konferenciák rendszeres előadója.

Nagy János, B+N Referencia Zrt., előadás, egyetem, az év energetikai tanácsadója

Mikor arról kérdezem, hogy mit foglal magába a titulusa, mivel foglalkozik a B+N-nél, válaszában megmutatja emberi oldalát, pókerarccal azt mondja: „mindennel, ami ráz! Ide tartoznak a gyenge áramú rendszerek, és az erős áramú rendszerek, azaz a biztonságtechnika, az épületfelügyelet, kapuk, liftek, elosztók stb., szóval az elektromos árammal működtetett berendezések üzemeltetése és karbantartása.

„Megtaláltam a munka szépségét”

Lelkes tekintettel mesél arról is, amikor hétvégén egy nem várt esemény miatt dolgoznia kellett technikus munkatársaival. Azt mondja, ez teljesen természetes, a munkája része. Szereti, amit csinál, felvillanyozza a munkája.

Szerencsés alkat vagyok, az életem során, bármivel foglalkoztam, megtaláltam a munka szépségét. Amikor pályakezdőként egy nagy gyárban, ipari automatizálással foglalkoztam ugyanúgy, mint, amikor később, áramszolgáltatónál kirendeltség-vezető lettem. Aztán a sors úgy hozta, hogy a budapesti közvilágítással foglalkozhattam, ez is egy számomra igen érdekes projekt volt. A világítástechnika szerintem az egyik legszebb szakma.”

Laikusnak talán nehezen érthető, mitől tud szép lenni ez a szakma. Amikor megkérem, avasson be a részletekbe, rám néz, kortyol egyet kávéjából, és a szeméből azt olvasom ki: itt egy boldog ember, akinek az élete, amit csinál.

A választ természetesen rövidebben írom. A lényege, hogy „a naplementét követően lehetővé tesszük az embereknek tevékenységük folytatását, hogy akár késő este is élni tudják aktív életüket. Vizuális komfortérzetüket javítjuk, a fénnyel szépítjük környezetüket. Lehetővé tesszük, hogy késő este is minőségi életet tudjanak élni. Megvilágítjuk külső és belső környezetünket, az épületeket, utcákat, a fénnyel hangulatot teremtünk. Mostani munkakörömben a villamosmérnöki szakma szűk szakterületéről, a világítástechnikából, a szakma széles skálájára tértem vissza, rengeteg mindennel foglalkozhatok, és ez szakmai elégtétel számomra.

Az alkotás öröme, ami nekem energiát ad” – foglalja össze 63 éves munkatársunk, aki civilben egy közgazdász egyetemista lány és egy formatervező fiú édesapja, valamint egy középiskolai informatika tanár megbecsült férje.

(A.G.)

————

Mit jelent energiatudatosan gondolkodni?

Nagy János: Az ember saját környezetében kezdje az energiatudatos gondolkodást. Talán azzal kezdődik, hogy kapcsold le a fölöslegesen világító lámpát. Igaz, már ezt megelőzi a tudatos vásárlás, hogy mennyire energiatakarékos a berendezés, a világítás, az elektromos eszközök. Fontos, hogy mikor és mennyire használjuk az autónkat, tömegközlekedéssel utazunk, kerékpározunk, vagy esetleg sétálunk 2 megállót. Nagyon fontos, hogy mennyi vizet használunk – feleslegesen. Az életünkben rengeteg olyan lehetőség van, ahol energiát lehet megtakarítani. Ezek mind apróságnak tűnhetnek a saját életünkben, de könnyen belátható, ha globálisan gondolkodunk, a sok kicsi összeadódva már látványossá válhat!

————