Hírek

Dr. Ősz Ágnes: már a pandémia előtt elindítottunk egy UV-fertőtlenítő projektet

Vajon csökkent vagy emelkedett az üzemeltetés költsége a COVID évében? Mit mutatnak az adatok? Hogy mit várhatunk az egészség és a higiéniai megoldásoktól az ingatlanpiacon, mit jelent ez a gyakorlatban, arról az FM & Hybrid Office negyedik szekciójában beszélgettek a szakértők. A rendezvényen a B+N tudományos munkatársa, Dr. Ősz Ágnes is részt vett.

A LEO Benchmarking munkacsoport a LEO FM adatgyűjtéssel, adatfeldolgozással foglakozó munkacsoportja, melynek legfontosabb terméke a Benchmarking kutatás, illetve egy új kutatás a Hangulatindex, ami a covid szakmára gyakorolt hatást vizsgálja. A Hangulatindex a megkérdezett cégek esetében a bevételek (30%-ban), az EBITDA (50%-ban) és a létszám (20%-ban) változásának a figyelembevételéből áll össze, illetve a kintlévőséget is méri.

Dr. Ősz Ágnes, B+N tudományos munkatárs

Az eredményeket nézve a tavalyi nagy ijedtség érezhető volt a számokon, de már a tavalyi Q3-ban pozitívba váltott a várakozás. Az LVKVI ennek kiegészítése, ami azt vizsgálta, hogy mi volt az előző hónapban. Összességében az látható, hogy a covid miatti előrehozott karbantartások hatására volt egyfajta belső kiegyenlítődés, de lényegi változás a járvány alatt sem történt, így az elmondható, hogy ez az egyik legbiztosabb iparág. A benchmarking kutatásnál most már több mint 1000 ingatlanból áll a minta, a kérdéssor pedig egy nemzetközi szabványok alapján, 2013-ban kialakított lista, ami egy-egy aktuális kérdéssel mindig kiegészül – mondta el Kuczogi László, a K-Ép Studió Ügyvezető Igazgatója, a LEO Tiszteletbeli Tagja.

Dr. Ősz Ágnes, a B+N tudományos munkatársa: A cél az lenne, hogy a kórokozókból egyfajta előrejelzést lehessen adni a járvány terjedésére vonatkozóan, erre vannak már eszközök

Mi már a pandémia előtt elindítottunk egy UV-fertőtlenítő projektet, létrehoztunk egy felületeket fertőtlenítő UV eszközt, valamint levegőfertőtlenítő berendezést vezettünk be. Noha folyamatosan próbálunk fejlődni, a pandémia azért átalakította a tevékenységünket. Nálunk a robotfejlesztés már a pandémia előtt elkezdődött, csak az épület nem mindig alkalmas ennek kialakítására, ezért is fontos, hogy az üzemeltetők beleszóljanak az épület kialakításába.

Az önjáró fertőtlenítőrobotok megjelentek, de nem a munkaerőhiány miatt, hanem a megnövekedett higiéniai elvárások miatt, ezek kiválthatják az ózongenerátorokat. A cél az lenne, hogy a kórokozókból egyfajta előrejelzést lehessen adni a járvány terjedésére vonatkozóan, erre vannak már eszközök – mondta el Dr. Ősz Ágnes, tudományos munkatárs, B+N Referencia Zrt.

A cikk teljes tartalma a portfolio.hu oldalon olvasható.