Hírek

Magyarország légikapujában magyar fejlesztésű takarító robotot tesztelnek

Egyedülálló, saját fejlesztésű takarító robot tesztelését kezdte meg az Airport Security Zrt. a Budapest Airport területén a takarítási feladatok magasabb színvonalú és automatizált ellátását megcélozva. A héten útjára indította a legmodernebb technológiával felszerelt Integrated Cleaning Assistant takarító robotját, másnéven az ICA-t. Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Már 2018 őszén, az Airport Security Zrt, 100% tulajdonrészének megvásárlása után megkezdtük a nemzetközi repülőtéren a szolgáltatásaink fejlesztését”.

Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Már 2018 őszén, az Airport Security Zrt, 100% tulajdonrészének megvásárlása után megkezdtük a nemzetközi repülőtéren a szolgáltatásaink fejlesztését. Így optimalizáltuk a takarítói létszámot, felülvizsgáltuk a folyamatokat és új minőségbiztosítási rendszert vezetünk be a közeljövőben. Küldetésünknek tekintjük, hogy a nemzetközi repterünk, mint az ország légikapuja kiemelten jó benyomást keltsen. Ebben nagy szerepet játszik a tisztaság is. Kutatás-fejlesztési részlegünk már 2 éve dolgozik a saját fejlesztésű Integrated Cleaning Assistant takarító robotunkon, melynek prototípusát a reptéren próbáljuk most ki.”

A takarítás köztudomásúlag nem tartozik a legelismertebb munkák közé. A B+N Referencia Zrt. célja a takarítórobot fejlesztésével nem csak az, hogy a munkaerő problémára hatékony választ adjon, de célul tűzte ki azt is, hogy világszínvonalú, innovatív eszközök bevezetésével és használatával az ebben a szektorban dolgozók társadalmi elismertségét is emelje, felhívja a figyelmet az egyébként láthatatlan, háttérben dolgozókra.

Ipar 4.0

A takarítás (mint klasszikusan minden egyéb, kiemelten emberi erőforrás igényes szektor) robotizálása világszinten az automatizálás és az Ipar 4.0 homlokterében van. A B+N a világ élvonalába kapcsolódott be ezzel a most készülő fejlesztéssel. Az ICA különlegessége, hogy teljesen önerőből megvalósult magyar fejlesztés, hogy nem klasszikusan robotikával foglalkozó cég fejlesztette. Olyan vállalat, amely napi szinten 5 millió négyzetméter felületet takarít és üzemeltet – így komoly rálátása van arra, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg a takarítással és így egy takarítórobottal szemben.

Az ICA mindössze két év alatt a tervezőasztalról a bevezetésre kerül, a mostani, második prototípust követő sorozatban gyártott robotok már 2019 első negyedévében munkába áll a B+N ügyfeleinél. A B+N Referencia Zrt. K+F vezetője, Zalka Péter hozzátette: „A fejlesztés során nem a munkaerő teljes kiváltása volt a célunk, hanem az emberi munka támogatása, hatékonyságának növelése és automatizálása. A takarítórobot kifejezetten nagy területek, mint például a reptéri terminálok, kórházi folyosók hatékony kiszolgálására a legalkalmasabb. Ezek azok a területek, amelyek takarítása a legmonotonabb feladat a takarító személyzet számára, így ennek automatizálásával a munkatársaink a minőségibb munkára koncentrálhatnak.

Takarítórobot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

ICA prototípus jelenleg egy műszak alatt 1500m2 területet tud kiszolgálni, önállóan tervezi a bejárási útvonalát a beprogramozott takarítási helyszíntérkép alapján. Az akadályokat automatikusan kikerülő ICA megjegyzi a kimaradt területeket és azokra később visszatér. A folyamatban levő fejlesztések eredményeként az elvégzett munkáról, a takarított és kihagyott területekről adatbázis készül, így a minőségellenőrzés is automatizálható. Huszka Péter, a Budapest Airport forgalmi igazgatója elmondta: „Az első tapasztalatok alapján az utasok nagy érdeklődéssel és csodálkozva fogadták a „robottakarítót”, hiszen más repülőtereken még ilyennel nem találkozhattak. Sokat jelent számunkra, hogy egy ilyen innovatív fejlesztés először nálunk jelenik meg Magyarországon, hiszen a Budapest Airport, mint az ország elsődleges légikapuja mindig a trendteremtést tartotta szem előtt. Reméljük, a sikeres teszt után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren állandó munkába áll majd az ICA robotok első generációja.

Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Már 2018 őszén, az Airport Security Zrt, 100% tulajdonrészének megvásárlása után megkezdtük a nemzetközi repülőtéren a szolgáltatásaink fejlesztését

Piltner_Peter-2164

Piltner_Peter-2333

Fő funkciói:

  • Önállóan tervez bejárási útvonalat
  • Terület felmérése a géppel, ebből takarítási térkép készítése
  • A felvett takarítási térképekből a takarítási hely kiválasztása
  • Kezelés mobil eszközről
  • Kikerüli a váratlan akadályokat, majd pótolja a kimaradt területet
  • Munkáját riportolja és visszajelez a problémákról
  • 3 szintű szenzorrendszerrel rendelkezik, sarkok és szélek minimális kihagyásával közlekedik
  • Saját tengelye körül megfordul
  • Szabályozható kefenyomás és vízmennyiség
  • Lift kompatibilis

Háttérinformáció:

A B+N Referencia Zrt. 2018. szeptember 28-án szerzett 100%-os tulajdonrészt az Airport Security Zrt.-ben. Az Airport Security  Zrt. jelentős veszteséget halmozott fel az elmúlt évek alatt, ezért a B+N Referencia Zrt. a megvásárlás után 270 milliós tőkeinjekciót adott leányvállalati kölcsön formájában. Az Airport Security Zrt mintegy 300 dolgozójából 160-170 munkatárs dolgozik a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren többségében takarítási feladatokat ellátva.

A B+N Referencia Zrt. műszaki üzemeltetési, takarítási, kertészeti szolgáltatásokat végez több mint 5 millió négyzetméteren, több mint 2600 telephelyen és jelenleg több mint 4.000 alkalmazottat foglalkoztat országszerte. Magyarország egyik legnagyobb FM (facility management) szolgáltatója.