Hírek

Kis-Szölgyémi Ferenc: Már tesztelik a magyar fejlesztésű robotot

Saját fejlesztésű takarítórobot tesztelését kezdte meg az Airport Security Zrt. a Budapest Airport területén a takarítási feladatok magasabb színvonalú és automatizált ellátását megcélozva – tudtuk meg KisSzölgyémi Ferenctől, a B+N vezérigazgatójától. A héten útjára indította a legmodernebb technológiával felszerelt Integrated Cleaning Assistant takarítórobotját, más néven az ICA-t.

KisSzölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Már 2018 őszén, az Airport Security Zrt. teljes tulajdonrészének megvásárlása után megkezdtük a nemzetközi repülőtéren a szolgáltatásaink fejlesztését. Így optimalizáltuk a takarítói létszámot, felülvizsgáltuk a folyamatokat és új minőségbiztosítási rendszert vezetünk be a közeljövőben. Küldetésünknek tekintjük, hogy a nemzetközi repterünk, mint az ország légi kapuja kiemelten jó benyomást keltsen, s ebben nagy szerepet játszik a tisztaság is. Kutatás-fejlesztési részlegünk már 2 éve dolgozik a saját fejlesztésű Integrated Cleaning Assistant takarítóroboton, melynek prototípusát a reptéren próbáljuk most ki.”

B+N bekapcsolódott a világ élvonalába a fejlesztéssel

A takarítás (mint klasszikusan minden egyéb, kiemelten emberi erőforrás igényes szektor) robotizálása világszinten az automatizálás és az Ipar 4.0 homlokterében van. A B+N a világ élvonalába kapcsolódott be ezzel a most készülő fejlesztéssel. Az ICA különlegessége, hogy teljesen önerőből megvalósult magyar fejlesztés. Nem klasszikusan robotikával foglalkozó cég fejlesztette. Olyan vállalat, amely napi szinten 5 millió négyzetméter felületet takarít és üzemeltet, így komoly rálátása van, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg a takarítással és egy takarítórobottal szemben.

"<yoastmark

Az ICA két év alatt a tervezőasztalról bevezetésre kerül. A mostani, második prototípust követő sorozatban gyártott robotok 2019 első negyedévében állhatnak munkába. A B+N Referencia Zrt. K+F vezetője, Zalka Péter hozzátette: „A fejlesztés során nem a munkaerő teljes kiváltása volt a célunk, hanem az emberi munka támogatása, hatékonyságának növelése és automatizálása. A takarítórobot kifejezetten nagy területek, mint például a reptéri terminálok, kórházi folyosók hatékony kiszolgálására a legalkalmasabb. Ezek azok a területek, amelyek takarítása a legmonotonabb feladat a takarító személyzet számára, így ennek automatizálásával a munkatársaink a minőségibb munkára koncentrálhatnak.”

Takarítórobot – 1 műszak 1500 négyzetméter

ICA prototípus jelenleg egy műszak alatt 1500 négyzetméter területet tud kiszolgálni. Önállóan tervezi a bejárási útvonalát a beprogramozott takarítási helyszíntérkép alapján. Az akadályokat automatikusan kikerülő ICA megjegyzi a kimaradt területeket és azokra később visszatér. A folyamatban levő fejlesztések eredményeként az elvégzett munkáról, a takarított és kihagyott területekről adatbázis készül, így a minőségellenőrzés is automatizálható.

Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: "Már 2018 őszén, az Airport Security Zrt. teljes tulajdonrészének megvásárlása után megkezdtük a nemzetközi repülőtéren a szolgáltatásaink fejlesztését.

Huszka Péter, a Budapest Airport forgalmi igazgatója elmondta: „Az első tapasztalatok alapján az utasok nagy érdeklődéssel és csodálkozva fogadták a „robottakarítót”, hiszen más repülőtereken még ilyennel nem találkozhattak.”

Forrás: portfolio.hu