Hírek

Kis-Szölgyémi Ferenc: „Nagyon vigyázunk a dolgozókra”

A Portfolio 2021. szeptember 15-én rendezte meg a ,,Property Investment Forum” konferenciát Budapesten.  A 2021 év ingatlanpiaci csúcstalálkozójának egyik legérdekesebb panelbeszélgetése a pandémia utáni irodapiaci helyzetről szólt. A kerekasztal beszélgetésen részt vett a B+N vezérigazgatója, Kis-Szölgyémi Ferenc is.  

Az iparág ismert szakértői többek között megvitatták, hogy várhatóan nő- e a munkatársak személyes tere, hogyan tudja felvenni a versenyt egy régi ingatlan egy újjal? Milyen átalakításokra lesz igény a bérlők részéről?

A B+N vezérigazgatója, Kis-Szölgyémi Ferenc kifejtette, hogy az iparág egyik legfontosabb problémája továbbra is a létesítménygazdálkodásban tapasztalható munkaerőhiány. Ezen a területen kiemelkedően nehéz versenyezni a Nyugat-európai bérekkel. Sajnálatos tény továbbá, hogy Magyarországon a régiós országok közül is a legalacsonyabb a bérszínvonal.

B+N előremutató tapasztalat: az irodabérlők magasabb minőségű higiéniát várnak

Előremutató fejlemény szerinte, hogy az elmúlt évben – részben a pandémia hatására – az irodabérlők magasabb minőségű higiéniát várnak el a szolgáltatóktól.  Emellett megfigyelhető, hogy a cégek az eddigi egy dolgozóra eső átlag 12-14 négyzetméteres területet jelentősen megnövelik az irodákban. A munkatársaknak ugyanis nagyobb térre van szükségük.

A facility management területén „természetesen” nem működik az otthoni munkavégzés

A home office, nem home office, hibrid munkavégzés kérdéskör kapcsán Kis-Szölgyémi Ferenc rámutatott, hogy a facility management területén „természetesen” nem működik az otthoni munkavégzés. A takarítást, üzemeltetést, felújítást nem lehet otthonról elvégezni. Meglátása szerint hosszú távon a cégek döntő többségénél szükség van az irodai jelenlétre. Kiemelte, hogy a hazai városi lakhatási körülmények sem teszik ideálissá az állandó otthoni munkavégzést.

B+N jelen-jövő: egyre több mindent mérünk, adatokat gyűjtünk, amelyből sokrétű információt nyerünk

A közeljövő egyik fő tendenciája, hogy az üzemeltetők nagyon „vigyáznak” a munkavállalókra. Mint mondta, „ennek egyik tényezője, hogy egyre több dolgot mérünk. Adatokat gyűjtünk és ebből sokrétű információt adunk, például a levegő összetételéről. Igaz ez az irodapiacra, de a tömegközlekedésre, vagy a repülőterekre is.”

A B+N számos budapesti és vidéki kórházban végez takarítást, fertőtlenítést. Az egészségügyi intézményekben a jelen és a jövő legaktuálisabb feladata a fertőzésveszély megszüntetése. Kis-Szölgyémi Ferenc szerint ez, mint az egészséges környezet iránti igény és elvárás fog begyűrűzni az irodapiacra is – hangzott el a Property Investment Forumon.