Hírek

Property Forum Prága: a cseh cégek nagy része már „visszahozta” munkatársait az irodába

A május 10-én Prágában megrendezett Property Forum 2022 a Cseh Köztársaság egyik vezető ingatlan-eseménye. Az esemény az ingatlanszektor neves szakértőit vonultatta fel.  A legnépszerűbb panelbeszélgetés résztvevője – több neves szakember mellett – Libor Holik, a B+N Referencia Zrt. Cseh és Szlovákia vezérigazgatója volt. A téma „Rugalmasság és digitalizáció – a jövő irodája” volt.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek, hogy ez a két legfontosabb faktor, amely meghatározza az irodapiac jövőjét, a bérlők és a szolgáltatók kapcsolatát. És e két dolog szorosan összefügg egymással.

Libor Holik (B+N): ez már nem evolúció, hanem revolúció

Libor Holik kiemelte: amit ma tapasztalunk az iparágban az nem evolúció, hanem revolúció, vagyis nem fejlődés, hanem forradalom. Az irodapiac ugyanúgy gyorsan változik, mint minden más iparág a világban. A technológiának – legyen az a digitalizáció – alapvetően az emberekről kell szólnia. Napjainkban ugyanis teljesen egyértelműen mindenhol a munkaerő számít elsősorban.

Libor Holik B+N

Libor Holik, B+N

Sajnos a háború hatással van az irodapiacra. A legdrasztikusabb azonnali hatást a növekvő rezsiköltségek jelentik. De ennek pozitív hatása is lehet: a bérlők jobban odafigyelnek a környezetbarát megoldásokra.

A cseh munkavállalók nagy része már visszatért az irodába

A jövő szempontjából még mindig a legégetőbb kérdés, hogyan lehet visszahozni az embereket az irodába. A paneltagok véleménye szerint itt is a rugalmasság a kulcsfaktor: függ az emberek habitusától, korától, a cég iparágától.

Libor Holik meglátása szerint a cseh cégek nagy része már „visszahozta” munkatársait az irodába, a multik azonban még kivárnak. A hibrid munkavégzés még jó darabig velünk marad. Biztos, hogy a jövőben a hatékony munkavégzés fontosabb lesz, mint az, hogy mindenki az irodában üljön 9 és 5 között. A B+N Csehországért és Szlovákiáért felelős vezérigazgatója mindenesetre optimista: 5 év múlva sok irodát szeretne látni, tele elégedett munkatársakkal.