Hírek

Vírusölés és fertőtlenítés az UV erejével: A B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztés részlege UV alapú gyors és hatékony fertőtlenítő berendezések kialakításán dolgozik többféle felhasználási területen

A B+N Referencia Zrt. K+F részlege jelenleg egy vonatfertőtlenítő[1] és egy önjáró UV fertőtlenítő berendezés fejlesztésén is dolgozik, aminek segítségével a mikroorganizmusok 99,9 százalékának elpusztításához maximum 1 percre lesz szükség. A cég saját kutatás-fejlesztési részlege 2019-ben már sikerrel mutatta be innovatív, ROBIN névre keresztelt takarítórobotját, amit a nagy területek automatizált takarítására találtak ki, így segítve a nagyrészt emberi erőforrás igényű munka elvégzését.

A két újabb modern takarító eszköz fejlesztésén is már 2019-ben kezdett el dolgozni a társaság. Tekintve, hogy a B+N egyik legnagyobb ügyfele a MÁV, így a B+N az emberi erőforráson alapuló kézi takarításon túl, gyorsabb fertőtlenítő megoldásokat is szeretne bevetni az emberek, utasok védelmében. A személyszállító vonatkocsik UV-fertőtlenítését lehetővé tevő eszközt speciálisan úgy alakították ki, hogy az a jövőben a vonatszerelvényekre könnyen felvihető legyen és úgy tudjon mozogni az utasülések között, hogy a kinyitható oldalsó úgynevezett szárnyakat kiterjesztve az ülések közötti, alatti területeket is biztonsággal fertőtlenítse.

A társaság országszerte számos kórház takarításáért és fertőtlenítéséért is felel, amelynek a jelenlegi eljárásokkal nagyon nagy az idő és emberi erőforrás igénye, ezért kezdte el a kutatás-fejlesztés részleg az elsődlegesen kórházi fertőtlenítésre optimalizált önjáró UV fertőtlenítő berendezés fejlesztését is.

Egyedülálló kutatás-fejlesztési részleg

A létesítményüzemeltető cégek közül Magyarországon egyedül a B+N Referencia Zrt. rendelkezik kutatás-fejlesztési részleggel, amit 2016 végén alapítottak. Jelenleg 11 fejlesztő-mérnök és 4 technikus dolgozik ezen a területen azzal a céllal, hogy a takarítás – mint kiemelten emberierőforrás igényű szektor – automatizálásával hatékonyabbá tegye a nagy területek tisztán tartását. Folyamatosan olyan ötleteken és megoldásokon dolgoznak, ahol autonóm technológiák használatával lehet a munkafolyamatokat automatizálni.

A fertőtlenítési eljárásokról

Számos eszköz és vegyszer került a piacra az utóbbi pandémiás időben, köztük sok esetben található ismeretlen eredetű, akár káros, nem megfelelő hatásspektrummal rendelkező vagy nem megfelelően bevizsgált fluid. A természetes források ilyenkor háttérbe szorulnak, pedig megismerve a hatásmechanizmusukat, világossá válna milyen lehetőségeket rejtenek magukban.

Többféle eljárás létezik, amivel felületeket fertőtleníthetünk. A legáltalánosabban elterjedt és mindenki számára ismert a kézi fertőtlenítés, amikor az alkalmazott fertőtlenítőszerektől és a takarító személyzettől függ az eljárás minősége és időtartama. A vegyszeres kezelés közvetlenül a felületeken történik, emiatt a tisztítás után meg kell várni, hogy azok megszáradjanak.

Sokak számára manapság már az ózonos fertőtlenítés sem ismeretlen. A gázzal történő fertőtlenítés előnye, hogy a gáz mindenhova eljut, így egységes a fertőtlenítés minősége. Viszont ez a módszer is vegyszeres, a kezelés előtt a kezelendő terület levegőjének teljes szeparálása szükséges és a kezelés után jelentős technológiai időre van szükség, mire a helyiség újra használható lesz.

Az UV fertőtlenítés előnyei

Viszonylag új eljárás, és a lehető leghumánusabb eszköz az UV-val[2] történő fertőtlenítés, aminek előnyei az előző két módszerrel szemben, hogy rövidebb behatási idő elegendő ugyanazon eredmény eléréséhez, mindemellett egységes fertőtlenítési minőséget biztosít és a fertőtlenítés vegyszermenetesen történik. A kezelés végén a helyiség azonnal használható, és nincs szükség annak külön előkészítésére sem, habár a kezelőszemélyzet védelme ebben az esetben is szükséges. Azonban mivel az UV fényt a legtöbb anyag kiszűri, így a takarásban vagy rossz szögben lévő felületeken minimális a kezelés hatékonysága. Ennek kiküszöbölésére, a távolság és a takarások csökkentésére, illetve a közvetlen UV fénynek való kitettség elkerülésére nyújtanak megoldást az önjáró UV berendezések.

[1] A vonatkocsik fertőtlenítéshez szükséges UV-dózis előzetes számításai a SzTAKI segítségével készültek.
[2] A Napból érkező fény egy bizonyos hullámhosszon lévő tartományát nevezzük ultraibolya (UV) fénynek. Ezen tartományon belül is található egy olyan sáv, amit az ózonréteg kiszűr, viszont mesterségesen előállítva alkalmas arra, hogy a mikroorganizmusokat (tehát vírusokat, baktériumokat, gombákat) elpusztítsa. A mikroorganizmusok UV-érzékenységét belső és külső tényezők befolyásolják. A belső tulajdonságok közé tartozik a mikroorganizmus mérete és a sejt összetétele. Külső tényezők a páratartalom, a közeg és a besugárzási hullámhossz. A legérzékenyebbek a baktériumok, amit a vírusok követnek, ezután jönnek a gombák. Az UV-fertőtlenítés 65%-os páratartalom alatt a és magasabb UV-intenzitás esetén a leghatékonyabb.

 

Háttérinformáció:                                                                                                                                         

A B+N Referencia Zrt. műszaki üzemeltetési, takarítási, kertészeti szolgáltatásokat végez több mint 5 millió négyzetméteren, több mint 3000 telephelyen és jelenleg több mint 5.500 alkalmazottat foglalkoztat országszerte. Magyarország egyik legnagyobb FM (facility management) szolgáltatója.