Rólunk írták

Döbbenetesen rossz a hozzáállásunk a takarító szakmához – Ez derült ki a KSH felméréséből – blikk.hu

Fertőtlenítsünk! – ez most a legfőbb szabályok egyike. Mi az otthonunkban, a hivatásos takarítók pedig ott, ahol csak megfordulunk, vagyis kórházakban, irodaházakban, vonatokon. Mégis az tapasztalható, hogy a tisztaság őreit nem becsüljük meg eléggé, mi több, a munkájukat sokan lenézzük! A változás érdekében Magyarország legnagyobb takarítással is foglalkozó, létesítményüzemeltető vállalata, a B+N Referencia Zrt. társadalmi érzékenyítő kampányt indított.

– Tavaly óta terveztük, hogy elindítunk egy társadalmi érzékenyítő kampányt, amely arra világít rá, hogy a takarítók a munkájukat szinte láthatatlanul végzik, holott a társadalmunk működéséhez elengedhetetlen az, amit értünk tesznek naponta – mondja Kis-Szölgyémi Ferenc, a vállalat vezérigazgatója. – Hosszú hónapokig folytak az előkészületek, és mire készen lettünk, hazánkat is elérte a COVID-19 fertőzés. De ha valamikor, akkor most százszorosan igaz, hogy a társadalmi megbecsülés az itthon dolgozó, 45 ezer hivatásos takarítónak is jár.

B+N Referencia Zrt., létesítményüzemeltető

– Mi 4 100 takarítót foglalkoztatunk, akik ma is helyt állnak a közlekedési eszközök, a kórházak, és a rengeteg irodaház takarításával. A társadalom többsége a tisztaságot természetesnek veszi, de az ezt megteremtő embereket nem becsüli meg. A „Vedd észre” kampányunkkal szeretnénk megmutatni, hogy másképp is lehet – tette hozzá a vezérigazgató.

173 munkakör, a legalján a takarítók

A KSH megvizsgálta, hogy 173 foglalkozás között, egy 1-től 15-ig terjdő skálán a takarítóknak mekkora presztízsük van 5 szempont alapján, vagyis: mennyit lehet keresni, mekkora hatalom és befolyás jár a szakmával, mennyit kell tanulni érte, mennyire hasznos a társadalom számára, illetve az adott foglalkozás mennyire vonzó vagy divatos manapság.

A válaszadók szubjektív megítélése szerint a takarítás a legalacsonyabb presztízsű tíz foglalkozásba került. Így a listán a 163. helyzést foglalja el, és csak az utcaseprőt, a szemétszállítót, a szórólaposztót vagy a segédmunkást előzi meg. Pedig a professzionális takarítás nem olyan, mintha otthon végeznénk el: vegyszerismeretet, technikai tudást, megbízhatóságot és fizikai állóképességet igényel nap mint nap.

Csak a hibát vesszük észre?

A magyarországi takarítók egy nap alatt 56 000 négyzetkilométert tisztítanak meg, vagyis két nap alatt az ország minden négyzetcentiméterét kitakarítják – ez csak egy adat abból, amely számszerűen is bizonyítja a munka fizikai voltát és mennyiségét.

BNInfographics202003091scaled

– A takarítók teszik komfortossá a mindennapjainkat – hangsúlyozta Kókai Erika, a B+N marketing igazgatója. – Annyira megszoktuk a körülöttünk levő rendet és tisztaságot, hogy azt egyszerűen adottságnak tekintjük, de nem vesszük észre azt, aki ezt megteremtette. Felelősségünk tenni ennek a szakmának a megbecsüléséért, hiszen, ha ez így marad, hamarosan nem lesz, aki kitakarítja az országot.

Forrás: blikk.hu