Hírek

A B+N kutatás-fejlesztési csapata az InterClean szakkiállításon járt

A B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztési csapata, a Lab/Da Innovations kiállítóként és előadóként is részt vett a májusi, amsterdami InterClean szakmai vásáron. A szakmai seregszemlén az intelligens megoldások terén nem mutatkozott jelentős előrelépés, a takarítási folyamatot monitorozó alkalmazások azonban sokat fejlődtek. A kiállításon a Lab/Da csapata a DNS szekvenálásos pilot projektjének új alkalmazási területére is rábukkant.

Zalka Péter, a Lab/Da Innovations, a B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének vezetője a 3 napos InterClean Amsterdam 2024-es szakmai kiállításon a Helathcare and Higyiene Stage színpadon tartott előadást az első napon. Az „Egészségügyi környezet monitorozása DNS szekvenálással, és UV-C fertőtlenítés ellenőrzése 3D pontfelhőn alapuló számítással” – „Healthcare environmental monitoring with DNA sequencing, and UV-C disinfection auditing based on 3D point-cloud calculation” című prezentáció hallgatóságából szép számmal érkeztek később érdeklődők a Lab/Da standjához is.

Éles próba a Robot Arénában

„A Robot Arénában csak közvetlenül az első bemutató előtt, reggel tudtuk telepíteni az R3900 robotunkat, amit Vezér András és Csathó Csaba remekül meg is oldott” – meséli a friss élményeket Zalka Péter, hozzátéve: „itt próbáltuk élesben először az egy szegmenses bejárást, valamint a betanított útvonalas bejárást, ami a következő szoftverfrissítésekkel kerül alkalmazásba.”

A Robot Arénában bár egy-két cég megjelent kisebb takarító robottal, összességében azonban a két évvel ezelőttihez képest nem javultak jelentősen az intelligens megoldások. „A kiöntött kávét nem mindig találta meg a robot a fehér padlón, és nem is takarította fel maradéktalanul” – számolt be a Zalka Péter az új szereplők bemutatóját követően.

Fejlődő területek

Sokat fejlődtek és egyszerűsödtek ugyanakkor két év alatt a takarítási folyamatot monitorozó alkalmazások, ám az alkalmazás alapvető korlátját még nem oldották meg, vagyis hogy a helyi adat automatikusan kerüljön be a rendszerbe. „Ezen a területen egyelőre egy előremutató eszközzel találkoztunk, ami közelség alapon, mintegy virtuális beléptetőkapu tudta rögzíteni a takarító (eszköz) jelenlétét”– emeli ki Zalka Péter.

A két éve még újdonságnak számító kicsi, mop méretű súroló-felmosó gépek idén már nagy számban jelente meg a kiállításon. Ezek a berendezések jelentősen gyorsíthatják a takarítói munkát a minőség jelentős javulása mellett. Alkalmazásuk korlátja lehet azonban az ár, és a viszonylag rövid működési idő.

A tárcsás súrolók mellett a rezgőfejes súrológépek, melyek az elmúlt egy évben kezdtek megjelenni, még csak elvétve voltak megtalálhatók a gyártók kínálatában. „Alig várjuk már, hogy az első mintadarabot felszerlejük egy Robinra, saját fejlesztésű autonóm takarítórobotunkra, és megnézzük, hogy a várt jelentős vízfelhasználás csökkenés valós-e. A vízfelhasználás csökkentése nagymértékben csökkentené a mellékidőket, ami a robot felhasználásában jelenleg egy szűk keresztmetszet” – teszi még hozzá a Péter.

A kiállításon ugyanakkor a DNS szekvenálásos pilot projektünk új alkalmazási területére is rábukkantunk: nem csak egészségügyben, de élelmiszeriparban is alkalmazható az eljárás”– vázolja a lehetséges jövőbeli terveket Zalka Péter.