Hírek

A B+N Referencia Zrt a Közép-európai régió piacvezető FM szolgáltatója lett

A B+N Referencia Zrt. felvásárolta a lengyel létesítményüzemeltető iparág egyik zászlóshajóját, az INWEMER cégcsoportot. Ezzel a lépéssel a magyar piacvezető cég a Közép-európai régióban is az élre tört. 

Lengyelországban terjeszkedik a hazai létesítményüzemeltetési üzletág leginnovatívabb szereplője. A mostani lépés logikus folytatása az eddigi, regionális terjeszkedésnek. A B+N Referencia Zrt. 2021 tavaszán vásárolta meg az ISS Csoport csehországi, szlovákiai, román és magyar érdekeltségeit. Ezt követte ősszel a – szintén az ISS csoporthoz tartozó – szlovén leányvállalat akvizíciója. A társaság minden országban – így a mostani felvásárlásban érintett cégben is – 100%-os tulajdonrésszel rendelkezik. A lengyel piac mérete és fejlettsége miatt ez a lépés mérföldkő a cég történetében.

B+N: 6 ország, 18 000 munkatárs, 15 millió négyzetméter

A B+N Referencia Zrt. ezzel az akvizícióval teljesen lefedi a Közép-európai régiót. A magyar vállalat két évtized alatt építette ki a piacvezető pozíciót Magyarországon, ebben a rendkívül kompetitív szegmensben. Hazai ügyfelei között megtalálhatók a nagyvállalati és üzleti szféra kiemelkedő képviselői, az állami intézmények mellett.

A mérföldkőnek számító felvásárlással a régió hat meghatározó országában tevékenykedő cég közel 18.000 munkatárssal, 15 millió négyzetméter területet lát el.

A lengyel FM iparág domináns szereplője

Az INWEMER 1992 óta a lengyel FM iparág domináns szereplője. Tevékenysége egyedülálló módon lefedi az ország teljes területét, így az ügyfelek minden városban standardizált, magas minőségű szolgáltatásban részesülnek. Ügyfél-portfóliójában számos hazai és multinacionális cég mellett állami intézmények és egyéni vállalkozások is megtalálhatók. 7.000 fős munkatársi gárdája több mint 750 ügyfél számára 5,5 millió négyzetméter területet lát el. Fő tevékenysége a takarítási és üzemeltetési szolgáltatások nyújtása.  A 2020 évi árbevétele elérte a 45 millió eurót.

„A B+N Referencia Zrt. komoly nemzetközi cégeket megelőzve szerezte meg az INWEMER tulajdonjogát. Büszke vagyok rá, hogy a tavalyi vállalatfelvásárlások után ezzel a lépéssel a régió piacvezető szereplőjévé váltunk. A 2021-es évben bebizonyítottuk, hogy munkatársaink tudása és szakértelme a nemzetközi piacon is megállja a helyét. A 30 éves INWEMER megvásárlásával pedig egyértelműen szintet léptünk. A lengyel társaság tapasztalatának, szaktudásának integrálása a B+N Referencia Zrt számára komoly kihívás, egyúttal hatalmas lehetőség is. Biztos vagyok benne, hogy a sikeres magyar, cseh, szlovák, román és szlovén akvizíciók folytatásaként – a régió meghatározó – lengyel piacán is megkerülhetetlen szereplők leszünk.  Az immár európai szinten is jelentős méretünk és széles szolgáltatási portfoliónk számos előnnyel jár ügyfeleink részére. Szinergiáink és költséghatékonyságunk minden piacon komoly versenyelőnyt jelent számunkra” – mondta Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N vezérigazgatója.

Hozzátette: „Fő bázisunk a kékgalléros munkaerő. Mivel Európa kékgalléros munkavállalói elsősorban a közép-kelet-európai régióból származnak, ez a jelentős munkaerőbázis a nyugat-európai versenyképességünket is javítja. Ezt az előnyünket kihasználva, további terjeszkedést tervezünk.”

Forradalmi technológia

A B+N Referencia Zrt. meghatározza a létesítménygazdálkodási szektor jövőjét. Szolgáltatásai folyamatos fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektet a technológiai innovációra. Hisz benne, hogy ebben a tradicionális szektorban is egyre nagyobb jelentősége van az automatizálásnak és a robotikának. Ezért több éve – egyedüliként a magyarországi létesítményüzemeltető szektorban – kutatás-fejlesztési részleget hozott létre, ahol 20 munkatárs dolgozik. A K+F részleg technológiai újításai már a teljes, nemzetközi cégcsoport rendelkezésére állnak. Ilyen a 2019-ben piacra dobott, saját fejlesztésű, autonóm ipari takarítórobot, vagy a 2020-as fejlesztésű mobil UV-fertőtlenítő eszköz.

B+N Referencia Zrt. - Robin, takarító robot

A közeljövőben pedig egy forradalmi technológiai áttörés, a metagenomikai elemző és előrejelző rendszer segítségével a cég képes lesz felismerni a kórokozókat a különböző felületeken. A módszer lehetőséget nyújt a fertőző kolóniák gyors detektálására, egy esetleges járvány megelőzésére. Az így nyert adatok kiindulópontot jelentenek a fertőtlenítés, takarítás hatékonyságához is.  Ez az egyedülálló fejlesztés a kórházakban drasztikusan csökkenti a fertőzésveszélyt, növeli a betegbiztonságot. A munkahelyeken pedig a dolgozók egészségét és biztonságát védi.