Hírek

A B+N REFERENCIA Zrt. a régió piacvezető FM cége

A hazai tulajdonú B+N Referencia Zrt. Közép-Kelet-Európa piacvezető létesítménygazdálkodó (FM) vállalata. Mint Kis-Szölgyémi Ferenc vezérigazgató mondja: „Egyedülálló teljesítmény, hogy az elmúlt másfél évben a legdinamikusabban növekvő magyar regionális szereplővé váltunk”.

A régió vezető FM vállalata

A közel 30 éve alapított B+N Referencia Zrt. évek óta stabil szereplője a Top 500 magyar vállalat rangsorának. Itthon a kilencedik legnagyobb foglalkoztató, 8.500 munkavállalóval. Több száz hazai ügyfele között megtalálhatók a nagyvállalati és üzleti szféra kiemelkedő képviselői csakúgy, mint az állami és önkormányzati intézmények. Tevékenysége kiterjed a létesítménygazdálkodás teljes területére.

Hazai piacvezetőként logikus lépés volt a nemzetközi terjeszkedés. Ma a B+N Referencia Zrt. a régió 7 meghatározó országában, 21.000 munkatársat foglalkoztat és 16,5 millió négyzetméter területet lát el. A Közép-Kelet-európai piacra lépés 2021 tavaszán kezdődött, az ISS Csoport csehországi, szlovákiai, román és magyar érdekeltségeinek felvásárlásával. Ősszel a – szintén ISS leányvállalat – akvizíciójával belépett a szlovén piacra is.

A cég 2022. januárjában szintet lépett: megszerezte a lengyel FM szektor egyik legnagyobb szereplőjét, az INWEMER System csoportot. Ezzel egyértelműen a régió piacvezető létesítménygazdálkodó társasága lett. Az INWEMER tevékenysége lefedi az ország teljes területét, az ügyfelek minden lengyel városban standardizált, magas minőségű szolgáltatásban részesülnek. Portfóliójában számos hazai és multinacionális cég mellett állami intézmények és egyéni vállalkozások is megtalálhatók. Fő tevékenysége a takarítási és üzemeltetési szolgáltatások nyújtása.

Ezt követte 2022. szeptemberében a bolgár i-Facility EOOD társaság felvásárlása, 100% saját tőke felhasználásával. A B+N Referencia Zrt. minden leányvállalatban 100%-os tulajdonrésszel rendelkezik.

Kis-Szölgyémi Ferenc: „A 2021-2022. évi akvizíciók bebizonyították, hogy munkatársaink szakértelme más országokban is releváns”

Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója: „A 2021-2022. évi akvizíciók bebizonyították, hogy munkatársaink szakértelme más országokban is releváns"

„A 2021-2022. évi akvizíciók bebizonyították, hogy munkatársaink szakértelme más országokban is releváns. A felvásárolt társaságok tapasztalatát és szaktudását folyamatosan integráljuk cégünkbe. Tanulunk egymástól, megosztjuk szakértelmünket a napi munkában csakúgy, mint a közös ügyfélszerzésben. Méretünk és szolgáltatási portfóliónk előnyeit mind a hét országban kamatoztatjuk. Szinergiáink és költséghatékonyságunk nagyfokú versenyelőnyt jelent számunkra.” – mondta Kis-Szölgyémi Ferenc, a társaság vezérigazgatója.

A régiós terjeszkedés lehetővé tette, hogy a cég belépjen az európai élmezőnybe is: 2021-ben a kontinens 13. legnagyobb FM társasága lett, ebben az évben pedig – a 2021-es eredmények alapján – valószínűleg a TOP 10-ben végez.

A B+N Referencia Zrt. nemzetközi terjeszkedését a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjából elnyert támogatás biztosította. A jegybank 2019. július 1-jén indította el a programot, amelynek célja a hazai vállalatok finanszírozási lehetőségeinek bővítése volt. E forrásból a társaság két év alatt összesen 23,2 milliárd forintot nyert el.

2021. évi eredmény

2021-ben a B+N konszolidált, csoportszintű árbevétele 152 milliárd forint, tárgyévi eredménye pedig 19,875 milliárd forint volt.

A 2020. évhez képest komoly bevételnövekedés elsősorban a fit out részleg tevékenységének köszönhető. E divízió számos ingatlan szakszerű, minőségi felújítását végzi. Ezek közül 2021-22-ben kiemelkedik a „Egészséges Budapest” programban érintett állami fenntartású, közfinanszírozott kórházak felújítása. A B+N munkatársai 546 napos rekordidő alatt 17 budapesti kórház 200 épületében, 2 millió munkaórában 300.000 négyzetméteren végezték el az energetikai és esztétikai felújítást.

A bevételnövekedésben emellett a hatékonyságnövekedésnek és a megrendelésállomány gyarapodásának is számottevő szerepe volt.