Hírek

Autonóm, UV fénnyel fertőtlenítő, mesterséges intelligencia alapú akadályfelismeréssel működő fertőtlenítő robot fejlesztése

A B+N Referencia újabb innovatív beruházása. UV fertőtlenítő berendezés a még magasabb higiéniáért.

Az egészségügyi intézmények előtt álló számtalan kihívás egyike a rezisztens kórokozók kialakulása. Ezek a szokásos, vegyi alapú fertőtlenítési eljárásoknak nagymértékben ellenállnak, növelve a kórházi fertőzések kockázatát még a legkörültekintőbb takarítási, fertőtlenítési eljárások alkalmazása esetén is. Komoly kihívás ezen felül a munkaerőhiány, amely nem csak a magasan képzett munkatársakat, hanem a kétkezi dolgozókat is érinti. Megnehezítve ezzel a takarítási feladatok elvégzését. Ezért alapvető fontosságú a meglevő erőforrások hatékonyságának növelése.

B+N kutatás-fejlesztés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  támogatásával, a  B+N Referencia Zrt kutató-fejlesztő részélegén folyó fejlesztés célja egy UV fénnyel működő fertőtlenítő berendezés előállítása, a meglevő takarító robot technológiájának felhasználásával. Használata kiküszöböli a piacon jelenleg elérhető berendezések hátrányait.

A B+N Referencia Zrt. évtizedek óta dolgozik a létesítmény-üzemeltetés, ezen belül a takarítás hatékonyságának növelésén, saját fejlesztésű súroló robotjának alkalmazásával. A társaság tevékenységének fontos területe az egészségügy, ahol kiemelkedő jelentősége van a legmagasabb fokú higiénia biztosításának. Ez a minőségi elvárás a humán munkaerő alkalmazásával nem minden esetben tartható be. A jelenleg alkalmazott, korszerű UV fényes fertőtlenítési eljárás hatékonyságát  nagymértékben gátolja, hogy a takarásban levő területek megfelelő besugárzása kétséges, így a fertőtlenítés minősége megkérdőjelezhető.

UV fertőtlenítő berendezés a még magasabb higiéniáért

Ezt a problémát érzékelve fejleszti a B+N Referencia Zrt. az autonóm, UV fénnyel fertőtlenítő, mesterséges intelligencián alapúló, akadályfelismeréssel működő fertőtlenítő robotot. Használatával  a helyiség 3D modelljére alapozva, fényforrás autonóm mozgatásával több pontról sugározza be a területet, minimalizálva a takarásban lévő felületek nagyságát. A berendezés az előzetesen felvett 3D modelljén optimalizált bejárási útvonalat készít, biztosítva a legrövidebb behatási idő elérését és lényegesen lecsökkentve a takart felületek méretét. Munkája során a 3D térképen nem látható akadályokat – részben vizuális információra alapozott – mesterséges intelligenciát alkalmazó algoritmussal kerüli ki.

Önállóan kiszámítja továbbá a takarásban levő területekre eső, más felületekről visszavert fényteljesítményt, mellyel  felmérhető az árnyékos területek megfelelő fertőtlenítése.

A berendezés vizuális, kiterjesztett valóság alapú információt ad kezelőjének, a fertőtlenítés hatékonyságáról.  Így – szükség esetén – a kézi utómunka is hatékonyan elvégezhető. A fertőtlenítési művelet, annak hatékonyságával együtt egy adatbázisban rögzített és visszakereshető lesz.

A B+N Referencia Zrt. modern, innovatív berendezése új minőségi szintre emeli a hazai kórházak higiéniáját.

 

Pályázati projektinformációk:

Projekt azonosítószáma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00405

Projekt címe: Autonóm, UV fénnyel fertőtlenítő, mesterséges intelligencia alapú akadályfelismeréssel működő fertőtlenítő robot fejlesztése

Projekt célja:  UV fénnyel működő fertőtlenítő berendezés készítése, a B+N Referencia Zrt.
meglevő takarító robot technológiájának felhasználásával, mely kiküszöböli a piacon jelenleg elérhető
berendezések hátrányait.

A projekt megvalósításának kezdete: 2020.05.04.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023.05.03.

Támogatás összege: 216 585 751 Ft

Összköltség: 438 163 538 Ft