Hírek

Az adatok szakszerű, részletes elemzése a közeljövő legnagyobb kihívása

A közelmúltban ismét Bécsben rendezték meg a régió legjelentősebb ingatlanpiaci konferenciáját. A sok szekcióban zajló, több mint 80 előadót felvonultató rendezvény átfogó elemzést adott az iparágról: a létesítménygazdálkodó szakemberek mellett befektetők, fejlesztők, bankárok, üzletkötők vitatták meg az aktuális kérdéseket, vázolták a jövő legfontosabb trendjeit. A konferencia legfontosabb üzenete egy mondatban: „minden változik”.

A létesítménygazdálkodás jövőjéről, az adatok felhasználásáról szóló kerekasztal résztvevői egyetértettek, hogy ez a „jövő már sok esetben a jelen”.

A B+N Referencia Zrt.-t az egyik legnépszerűbb panelbeszélgetésben Libor Holik, a társaság Cseh– és Szlovák leányvállalatának igazgatója képviselte. A szakértő elmondta, hogy az elmúlt évek és a közeljövő legnagyobb kihívásait a COVID és az energiamenedzsment adta, adja. Ez utóbbi ma napról napra változik, ami hatalmas kihívást jelent az FM-iparág számára.

Az ügyfelek sok esetben nincsenek tisztában azzal, mire lehet felhasználni a beérkező rengeteg adatot

Ezért – a panel témájához kapcsolódóan – alapvető jelentőségű, hogy a beérkező adatok elemzése alapján a cégek maximalizálják az energiahatékonyságot. Ennek első lépése, hogy meghatározzák, mit akarnak mérni. A legalapvetőbb adatok, mint a gépkocsiforgalom, vagy az irodaépületeknél a tárgyalók foglaltsága után – ha mélyebbre ásunk például az ipari létesítmények esetében – ezer és ezer Iot és egyéb szenzor van beépítve. A probléma, hogy az ügyfelek sokszor nincsenek tisztában vele, mire lehet felhasználni a beérkező rengeteg adatot, információt. Itt jön be a létesítménygazdálkodók szerepe, akik – több esetben alvállalkozók bevonásával – segítenek az adatelemzésben és felhasználásban, és komplex megoldásokat javasolnak az ügyfélnek. Ez a szolgáltatás különösen hangsúlyos szerepet kap a mostani, minden szempontból bizonytalan helyzetben.

Libor Holik, B+N

„Sok cég azzal sincs tisztában, hogy milyen típusú, hányféle adatszolgáltató berendezéssel  rendelkezik. A létesítménygazdálkodók első lépése ezért sokszor ezek számbavétele, átvilágítása. Biztos vagyok benne, hogy az adatok beérkezése, majd azok szakszerű, részletes elemzése a közeljövő legnagyobb kihívása, és egyben feladata a cégek számára. Ehhez a mi iparágunk képes a legkomolyabb segítséget adni” – zárta gondolatait Libor Holik.

Fotó: CEE Property Forum