Hírek

BIM alapú létesítményüzemeltetés – Property Investment Forum 2022

A Portfolio konferenciák közül is kiemelkedik a Property Investment Forum, amely az évek során a hazai ingatlanszakma legfontosabb eseményévé nőte ki magát. A közelmúltban megrendezett budapesti konferencia aktualitását az adta, hogy a világjárvány és a háború miatt rengeteg kérdőjel, kockázat van az ingatlanpiacon, melyekre megoldást kell találni. Emellett az előadások a   befektetésektől a fejlesztésekig, a finanszírozástól a home office-ig, az üzemeltetéstől a szállodaipar és a logisztikáig rengeteg témát öleltek fel. Az egyik legérdekesebb – az iparág jövőjét meghatározó – kérdés kétségkívül a digitalizáció.

Ennek markáns „termékét” a BIM alapú digitalizált létesítménygazdálkodást Jakubik Gábor, a B+N Referencia Zrt. vállalati értékesítési igazgatója és Kubicsek Tamás, az IBM Fenntarthatósági szoftver részleg vezetője prezentálta.

Mi is az a BIM?

A BIM, vagyis a Building Information Modelling egy olyan folyamat, amely információkat gyűjt és digitálisan megjeleníti az ingatlan jellemzőit. Használata egyre népszerűbb az építészek, mérnökök, kivitelezők, tervezők és fejlesztők számára. A BIM-mel a tervezés egyszerűbbé és érthetőbbé válik, 3D-ben mutatja meg, hogy fog kinézni az épület.

Miért fontos a létesítményüzemeltetésben?

Ami ebből számunkra fontos: a BIM-ben összekapcsolható az ingatlanadatok a létesítményüzemeltetéssel. Ebben az esetben a rendszer egy integrált épületüzemeltetési szoftverrel dolgozik együtt. Az adatgyűjtés az ingatlanon belül lézerszkennerrel, egyszerűen  történik, amely másodpercenként több millió, az üzemeltetésben fontos adatot rögzít.

Az így nyert adatokból a felhasználók a mindennapi munkavégzést megkönnyítő információkhoz jutnak, mint a tágyaló-, munkaállomás-, vagy parkolófoglalás, a cafeteria rendelés, a hibabejelentés, személy vagy terem keresése.

Az egységes irányítórendszer segítségével az eszközállomány, a bérleti szerződések, a költözés, a fenntarthatósági projektek, a karbantartás is menedzselhető.

A BIM tehát egy olyan rendszer, amely holisztikus képet nyújt az ingatlanportfólióról üzemeltetés közben.

Fotó: Stiller Ákos, Mónus Márton, Property Investment Forum