Hírek

A létesítménygazdálkodás európai élvonalában a B+N

A 2021 Top Európai Létesítménygazdálkodói Felmérés megállapításai. A svájci székhelyű Drees & Sommer AG a közelmúltban jelentette meg a legjelentősebb európai létesítménygazdálkodókat bemutató felmérését.

Iparági áttekintés

A kutatásban 21 cég küldte el részletes válaszát, további 26 társaságról a kutatók szereztek be információkat, adatokat. A válaszadó cégek összességében 30. 224 milliárd euró bevétellel rendelkeznek, a teljes munkatársi létszámuk 672.300 fő.

A jelentés a bevétel, dolgozói létszám, piaci jelenlét alapján listázza a cégeket.

Kelet-Európában kevés az integrált szolgáltatást nyújtó cég

Az iparágat a Nyugat-európai cégek dominálják. A bevétel 61 %-a, a dolgozói létszám 57,3 %-a százaléka származik ebből a régióból. Ezt Észak, majd Dél-Európa követi. Kelet-Európa  lemaradásának legfőbb oka, hogy a térségben kevés integrált szolgáltatást nyújtó cég működik, itt van a legtöbb kis- és közepes méretű vállalkozás, amelyek nem jelennek meg a kutatásban.

A facility management iparágat is jelentős koncentráció jellemzi: az 5 legjelentősebb szereplő generálja a bevételek 73 %-át.  Vagyis kevés „nagy játékos” dominálja az európai piacot.

Az elmúlt időszakban a társaságok körében kettős irány figyelhető meg: egyrészt növekvő mértékben fókuszálnak az alaptevékenységükre, ezzel párhuzamosan szélesítik a szolgáltatási portfoliójukat.  A piac kiköveteli a komplex szolgáltatások nyújtását.

Nőtt az FM szolgáltatók felelőssége

Bár a digitalizáció ebben az iparágban is sokat fejlődött, szolgáltatás csomagjukban továbbra is a személyes jelenlét, és a bevált munkamódszerek dominálnak.

Megnőtt a szolgáltatók felelőssége is.  A különböző kutatások ugyanis kimutatták, hogy a bérlők munkájának hatékonysága nagymértékben függ az adott épület kezelésének és  fenntartásának minőségétől.

A közelmúlt két legfontosabb – világméretekben jelentkező – trendje újabb komoly kihívás elé állította a létesítménygazdálkodókat.

A pandémia miatt számos újítást vezettek be: kivétel nélkül minden általuk kezelt ingatlan területén fokozódott a munkatársak biztonsága, a higiénia fenntartása, az egészségmegőrzés iránti igény.

A klímaválság miatt pedig optimalizálták az épületek fenntarthatóságát, elindultak a nulla kibocsátás felé, fókuszba került az irodaházak és ipari épületek „zöldesítése”.

Természetesen mindezek komoly anyagi és szellemi ráfordítást igényeltek.

B+N a legnagyobb cégek között

Forrás: Drees & Sommer AG

A B+N

A jelentésben a B+N Referencia Zrt. Európában a 13. legnagyobb bevételű társaságaként szerepel.  A több mint 20 éve Magyarországon alapított cég 2021-ben felvásárolta az ISS csoport magyar, cseh, szlovák, román és szlovén leányvállalatát, amellyel a Közép-európai régió második legnagyobb árbevételű szereplőjévé vált.  Több mint 10 ezer munkatárssal, 6.745 helyszínen, 9.4 millió négyzetméteren szolgáltatva, közel 300 millió euró árbevételt ért el.

A B+N széles portfolióval rendelkezik, Magyarország piacvezető FM társaságaként tevékenysége lefedi az iparág teljes szolgáltatási spektrumát: takarítás és higiénia, műszaki üzemeltetés, fit-out tevékenység, mosodai szolgáltatás, kertészet és erdőgazdálkodás, bértextília és munkavédelmi szolgáltatások, őrzés- védelem, catering, dokumentumkezelés. Évek óta stabil szereplője az 500 legnagyobb árbevételű hazai vállalati rangsornak.