Hírek

Építőipar 2022 konferencia: egyre fontosabb egy épület fenntarthatósága

A Portfolio 2022-ben negyedik alkalommal rendezte meg a hazai építőipar exkluzív eseményét, az „Építőipar 2022” konferenciát Budapesten. A B+N Referencia Zrt.-t Puskás Péter, fit-out  üzletágigazgató képviselte.

A konferenciáról

Az építőipar hatékonyságát a megfelelő minőségben és határidőre kivitelezett projektek mellett sok más tényező is meghatározza. Ilyen a tágabb gazdasági környezet, az innováció, a szabályozás, az uniós források elérhetősége és elosztásának módja, vagy az állami fejlesztések. Sok más iparághoz hasonlóan itt is komoly probléma a munkaerőhiány, az alapanyagok ára és elérhetősége, az ellátási láncok kérdésköre.

A digitalizációban és innovációban rejlő lehetőségek

Az előadók a nehézségek mellett kiemelték a kihívásokat: a digitalizációban és innovációban rejlő lehetőségeket, a környezettudatosságot, a műszaki, technológiai újításokat, az iparági trendeket.

Fit-out

Az egyik legérdekesebb panelbeszélgetésben, amely a „fit-out – régi vázon új köntös, a fenntarthatóság titkos eszköze” címet viselte, Puskás Péter üzletágigazgató elmondta, hogy a B+N Referencia Zrt. munkatársai a kórházfelújítás projektben 17 budapesti kórház 200 épületében 546 nap alatt, 2 millió munkaórában végeztek energetikai és esztétikai felújítást. Összehasonlításképpen említette, hogy ekkora volumen megépítése 8 évbe került volna. Kiemelte, hogy a felújítás időtartam alatt – a covid járvány közepén- a kórházak működése és a betegellátás nem állt le. Az energetikai korszerűsítés költsége 4-5 év alatt megtérül, éves szinten a kórházak 30%-ot takarítanak meg. A környezetvédelem terén kiemelte: a bérlők, tulajdonosok számára egyre fontosabb egy épület fenntarthatósága, erre is figyelni kell az építés, felújítás kapcsán.

A mai helyzet legnagyobb kihívása Puskás Péter szerint a vállalt költségek betartása. Az  elmúlt 2 évben nagyon nehéz beszerezni a szükséges anyagokat. A kivitelezésben kritikus pont, hogy a bérlők, tulajdonosok elegendő időt adjanak a beruházás előkészítésére.

Fotó: Portfolio