Hírek

Így néz ki, mikor több ezer kórházi ágynemű vár mosásra

Az egészségügyi dolgozók odaadó munkája előtt már mind fejet hajtottunk, de egy kórház biztonságos üzemeltetéséhez más elengedhetetlen feladatok elvégzésére is szükség van – hívta fel a figyelmet a Referencia Mosodák Zrt. munkatársainak felértékelődött munkájára a femcafe.hu-n megjelent írás.

Minden rosszban van valami jó

Jelen helyzetben például bizonyos munkák annyira felértékelődtek, hogy a mindennapi szükségleteinket ellátó emberekre is hősként tekintünk. Meglepő, hogy hány és hány ember összehangolt teljesítménye szükséges ahhoz is, hogy csak az alapvető komfortunk biztosítva legyen. Járvány idején pedig még kiemeltebb a kórházak tisztaságának fontossága. Az egészségügyi dolgozók munkája mellett sokan tesznek azért, hogy a betegeknek esélye legyen a gyógyulásra.

A B+N leányvállalata, a Referencia Mosodák Zrt. az ország 8 városában: Vácon, Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szolnokon, Szegeden, Baján és Székesfehérváron üzemeltet higiéniai mosodákat. Az ő munkájuk eredménye, hogy 10 budapesti és 33 vidéki kórházban mindig van tiszta, higiénikus ágynemű és sok esetben ezeken a helyeken az egészségügyi dolgozók munkaruhájának tisztításáért is ők a felelősek.

B+N vedd észre - Referencia Mosodák Zrt.

De hogyan is működik egy higiéniai mosoda?

Vállalják, hogy naponta összeszedik a kórházakból a szennyest, azt a mosodákba szállítják és ott szigorú szabályoknak megfelelően újra tisztává varázsolják. Ez a feladat havonta közel 1 millió kg kórházi textília kimosását, „vasalását”, hajtogatását és visszaszállítását jelenti. Ehhez naponta összesen 62 teherautó indul útnak és minden egyes nap összesen 11.500 km-t tesznek meg. A sofőrök munkája nem csak az autók elvezetése, ők azok, akik átveszik és pakolják a mosásra szánt szennyes textíliát, tehát érintkezniük is kell vele.

Jelenleg a Referencia Mosodák Zrt. kötelékében 645-en állnak munkába nap nap után, értünk is. Megszokták már, hogy védőfelszerelésben teszik a dolgukat, veszik fel a harcot a szennyeződések mellett megbújó vírusokkal, baktériumokkal. Képzeljék csak el, hogy a kórházi szennyes kezelése során mi mindennel találkozhatnak… Így van ez a hétköznapokban is, nem csak világjárvány idején. Pontosan meghatározott ipari mosószerekkel és mosógépekkel, zárt rendszerben kezelik a textíliákat, hogy azok tisztán, higiénikusan kerüljenek vissza rendeltetési helyükre – olvasható a femcafe.hu portálon.

Most még nagyobb szükség van rájuk

„Munkatársaink tudják, hogy fontos a munkájuk és hogy most még nagyobb szükség van rájuk” – nyilatkozta Muravölgyi Dániel a vállalat cégvezetője, majd hozzátette: „Büszkék vagyunk arra, hogy mindannyian helytállnak a legnehezebb időkben is! Biztonságuk érdekében, a védőfelszerelések biztosítása mellett, hetente végzünk ózonos fertőtlenítést az üzemekben, illetve egy magyar technológia alkalmazásával, 1 éven át tartó kórokozómentességet biztosító felületkezelést végeztünk a kritikus berendezéseken, tárgyakon, közösségi helyeken. A mosodai hálózatot irányítók szemében kollégáink idáig is hősök voltak, azon dolgozunk nap, mint nap, hogy munkakörülményeiket javítva éreztessük megbecsülésünket.”