Hírek

Kis-Szölgyémi Ferenc: cél lesz az, hogy a cégek biztonságos környezetbe visszahozzák a dolgozókat

Nemrégiben ért véget a 2021-es FM & Hybrid Office konferencia, ahol az irodapiac jelenjét, jövőjét és minden velejáróját vitatták meg a résztvevő szakértők. Az elmúlt másfél év ugyanis rengeteg változást indított be, a távmunka, az irodaterek albérletbe adása, a belső elrendezések felborulása, a területek visszaadás, a fenntartható üzemeltetés és számos más bérlői igény nem kis átalakulást eredményezett az irodapiaci szereplők életében. A szakértők egyet értettek abban, hogy a hibrid irodahasználat most a legelképzelhetőbb kimenetel, és csak ritkán van példa arra, hogy valaki teljes egészében otthoni munkavégzésre küldi a dolgozóit – számolt be az eseményről a portfolio.hu. A meghívottak között ott volt Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója is.

A beszélgetés moderátora, Ditróy Gergelyingatlandivízió-vezető, Portfolio, többek között arról kérdezte a beszélgetés résztvevőit, hogy eddig milyen példákat láttak, illetve, hogy számítanak-e az irodisták teljes visszatérésére az irodaházakba, vagy éppen ellenkezőleg, a távmunka veszi át a hatalmat a jövőben.

Budapesten nehéz a home office

Kis-Szölgyémi Ferencvezérigazgató, B+N Referencia Zrt., kiemelte:

eddig 7-8 négyzetméternyi irodateret számoltunk munkavállalóként, de ez várhatóan nőni fog. Én fit-out cégbe invesztálnék a jövőben” –  mondta Kis-Szölgyémi Ferenc.

Kis-Szölgyémi Ferenc (B+N Referencia):Nehéz lesz Budapesten, vagy tőlünk nyugatra minőségi szolgáltatót találni

Az üzemeltetésnél Kis-Szölgyémi Ferenc arra számít, hogy sorba fognak állni az irodaház tulajdonosok. Nehéz lesz Budapesten, vagy tőlünk nyugatra minőségi szolgáltatót találni. Másrészt Budapesten azért is nehéz a home office, mert az otthonok nem erre lettek kitalálva. Ezért is várható, hogy cél lesz az, hogy a cégek biztonságos környezetbe visszahozzák a dolgozókat.

„Vannak olyan ügyfelek, akik a normál üzemeltetési költség dupláját költötték a Covid alatt, mert be kellett, hogy járjanak a dolgozók és így több lett a fertőtlenítési költségük” – írta a portfolio.hu Kiss-Szölgyémi Ferencre hivatkozva.

A szakértő szerint a robot egyelőre, a mai technológiai szinten a nagy területek takarítására és az adatgyűjtésre használható. A munkaerőhiányt még nem tudja teljes mértékben megoldani a robottechnológia, ezért lenne célszerű, hogy megemeljék a minimálbért, egy osztrák minimálbér megállíthatná azt, hogy külföldre menjenek dolgozni, illetve jöjjenek vissza az üzemeltetésben dolgozók. A hiányuk ugyanis nagy gondot fog okozni.

A portfolio.hu-n megjelent cikk teljes tartalma ide kattintva olvasható.