Hírek

Komplexebb folyamat a takarítás, mint gondolnánk – írja a portfolio.hu

Az egészségügyi intézményekhez kapcsolódó fertőzések csendes járványként évente 16 millió halálesetért felelősek világszerte, melyek többsége a szennyezett kéz és a nem megfelelően fertőtlenített környezet miatt következik be. Bár a Covid óta a takarítás, a higiénia és a felületek fertőtlenítése kiemelten fontossá vált, számos intézmény még mindig nem fordít kellő figyelmet és erőforrást erre. A takarítás ugyanakkor az épületüzemeltetésnek is az egyik nagyon fontos feladata, ahol a robotizáció és a mesterséges intelligencia ugyanúgy tör előre, mint az élet más területein – írja a portfolió.hu.

Hogy mik a legújabb trendek és eszközök, illetve mire kell figyelni az egészségügyi intézmények takarításánál, arról a május 14-17. között megrendezett amszterdami Interclean Forum 2024-en, és az annak keretében megtartott Healthcare Cleaning Forum konferencián beszéltek a szakértők.

Több mint 900 kiállító vett részt a 2024-es amszterdami Interclean Forumon, ahova a Portfolio is meghívást kapott. A rendezvényen, ahol minden a takarításról és a higiéniáról szólt, mintegy 120 ország kiállítói voltak jelen, akik között a magyar B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztési részlege saját fejlesztésű takarítórobotjával képviseltette magát.

A négynapos rendezvény keretében került sor a Healthcare Cleaning Forum konferenciára, ami célzottan az egészségügyi intézményekre fókuszálva mutatta be a takarítással és fertőtlenítéssel kapcsolatos legfontosabb irányokat. Bár elsőre evidensnek tűnik az egészségügyi intézmények fertőtlenítésének fontossága, a tapasztalatok azt mutatják, hogy világszerte számos intézményben a költségcsökkentés áldozata lesz az épületüzemeltetés ezen területe, ami súlyos következményekkel jár.

Egy több mint 30, különböző fejlettségű országban készített felmérés szerint minden 15. páciens kap valamilyen fertőzést a kórházi tartózkodása során, amit a kéz és a környezet megfelelő higiéniája és folyamatos monitoring által meg lehetne előzni. Sajnálatos, hogy a takarítás meglehetősen kevés figyelmet és erőforrást kap a kórházi kérdések között, de az ágazat egészéről is kevés az információ, nincsenek egységes nemzetközi útmutatók és az ezekkel foglalkozó tanulmány is kevés, így nehéz meghatározni, hogy a nem megfelelő takarítás valójában mekkora problémát jelent globálisan. Jó hír viszont, hogy a terület nagyon gyorsan növekszik, egyre több cikk és esemény foglalkozik a kérdéssel, aminek főként a Covid adott lökést – mondta el előadásában Alexandra Peters, a Genfi Egyetem, Globális Egészségügyi Intézményének kutatási vezetője.

Didier Pittet, a Genfi Egyetem Orvosi Karának professzora hozzátette, hogy a fertőzések megelőzésében és megállításában a kezek fertőtlenítése jó kiindulópont, de ugyanezt a fertőtlenítést a környezettel is el kell végezni. Az egészségügyi higiénia komplex, az emberi faktor, az elérhető technológiák és az empirikus kutatások egyaránt meghatározzák a hatékonyságot. A betegek biztonsága érdekében az állami és a magánegészségügyi szektor elkülönülését meg kell törni, mindkét területen biztosítva a higiéniához való hozzáférés lehetőségét, miközben fontos a tudomány és az iparág találkozásának erősítése, szisztematikusan visszajelzést adva egymásnak.

A portfolio.hu cikke megemlíti még, hogy ,,Komplexebb folyamat a takarítás, mint gondolnánk”, valamint kiemeli, hogy a ,,Mesterséges intelligencia és a robotika alkalmazása forradalmasítja a takarítóipart”. A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.