Hírek

Mi várható 2023-ban a takarítási piacon? – A B+N felkészült az előttünk álló kihívásokra

Egy friss tanulmány 4 iparági trendet határoz meg, amelyekre 2023-ban érdemes figyelniük a létesítményüzemeltetőknek, takarító szakembereknek és szolgáltatóknak. Ezeknek a trendeknek a többsége visszaigazolja a B+N Zrt. több éves munkáját, amikkel jövő-biztos professzionális megoldásokat fejlesztünk.

Bár a jövő kihívásokat és lehetőségeket is tartogat, a tisztaság és a higiénia továbbra is kiemelt fontossággal bírnak a vállatok számára – írja az Fmnewsroom az Interclean legújabb tanulmányára hivatkozva. A létesítménygazdálkodási platform által kiemelt trendek a B+N Referencia Zrt. szakemberei számára már ismerősek, hiszen a vállalat számára évek óta kiemelt témák a fenntarthatóság és az automatizált megoldások.

A fenntartható takarítás mozgatórugói

Várhatóan 2023-ban is folytatódik a vita a fenntartható termékek hatékonyságáról és a szennyezőbb tisztítószerekkel szembeni ár-érték arányáról. Úgy tűnik azonban, hogy a zöld megoldások egyik kulcsfontosságú katalizátorai maguk a megrendelők, akik hajlandóak többet fizetni a fenntartható szolgáltatásokért. Az ESG (Environment – környezet, Social – társadalom, Governance – vállalat vezetés/irányítás) kezdeményezésekkel összhangban a vállalatok hajlandóak a napi üzemeltetés finomhangolására a berendezések élettartamának növelése, a műanyaghulladék csökkentése és az energiamegtakarítás érdekében.

Ahogy Kis-Szölgyémi Ferenc egy friss interjúban elmondta, a B+N mindent megtesz a fenntarthatóság előmozdításáért. „Folyamatosan fejlesztjük munkafolyamatainkat és módszereinket, hogy minimalizáljuk a környezetre gyakorolt hatásunkat. Hiszünk abban, hogy az általunk használt technológiát a fenntartható fejlődés szolgálatába kell állítani” – mondta Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N vezérigazgatója.

A szakképzett munkaerő nélkülözhetetlen

A szakképzett dolgozók hiánya várhatóan 2023-ban is érezhető marad a szektorban. A szolgáltatók igyekeznek a takarító szakma presztízsét növelni, megítélését javítani, hogy vonzóbbá váljon a potenciális munkaerő számára.

A B+N Zrt. felismerve a szakmát övező megosztottságot már évekkel ezelőtt elindította  „Vedd észre” kampányát, hogy felhívja a figyelmet a takarítók értékes munkájára. „Általánosságban sajnos igaz, hogy sokan nem becsülik meg a takarítók munkáját. „Szinte észre sem veszik azokat, akik nélkülözhetetlenek ahhoz a kényelmes és biztonságos élethez, amit természetesnek tartunk. Ezen szeretnénk változtatni” – emeli ki Kókai Erika marketingigazgató.

Forradalmi robotizáció

Az intelligens létesítmények központilag kezelt autonóm takarítógépekkel, robotokkal ma már egészen más munkalehetőségeket kínálnak a takarítószemélyzet számára, mint öt évvel ezelőtt – emeli ki az fmnewsroom.com-on olvasható tanulmány. Az autonóm eszközök elsődleges feladata az ember számára különösen nehéz vagy veszélyes feladatok elvégzése.

A B+N 2019-ben mutatta be ROBIN-t, az első autonóm takarító robotját, amelyet a vállalat saját K+F részlege fejlesztett ki. A takarítórobotoknak köszönhetően a személyzet olyan feladatokra tud koncentrálni, amelyeket csak ember tud elvégezni. ROBIN jelenleg kórházakban, múzeumokban és a Budapesti Nemzetközi Repülőtéren, valamint a prágai repülőtéren teljesít szolgálatot.

Találmányainknak köszönhetően eszköztárunk egy hordozható UV fertőtlenítő berendezéssel is bővült. Ezeknek a készülékeknek a fő előnye, hogy egyáltalán nem munkaigényesek, és egyenletes fertőtlenítési minőséget biztosítanak.

Növekvő működési költségek

Az anyagok beszerzésének és nemzetközi szállításának növekvő költségei eddig is jelentősen befolyásolták az árakat. Mivel a vállalkozások nem tudják a megnövekedett költségeket ügyfeleikre hárítani, a haszonkulcsok és az üzemeltetési költségek is csökkentek. A tanulmány előrejelzése szerint, mivel az anyag- és energiaellátás problémái a következő évben is folytatódnak, valószínűleg több költséget kell áthárítani az ügyfelekre, az egyéb működési és tevékenységi megszorítások mellett.

A B+N 7 leányvállalatával a kelet-közép-európai régió vezető létesítménygazdálkodási szolgáltatójává vált. Stabil, megbízható és folyamatosan növekvő piacvezető vállaltként a cégcsoport szinergiáinak maximális kihasználása jelentős versenyelőnyt jelent számunkra.