Hírek

Nyugat-Európában terjeszkedik tovább a legnagyobb hazai létesítményüzemeltető

A Magyarországon és a régióban piacvezető létesítményüzemeltető B+N Referencia Zrt. Kelet-Közép-Európán kívül is folytatja nemzetközi jelenlétének erősítését, a cégcsoport bevételeinek 40 százaléka már idén is a külföldi működésből származott. A magyar tulajdonban lévő társaság az olasz Sagad felvásárlásával új iparági ismeretekkel, jelentős nyugat-európai tapasztalatokkal és ügyfélkörrel is gazdagodott.

A B+N Referencia Zrt. tevékenységi köre a létesítmények műszaki karbantartásától kezdve, a takarítási és higiéniai szolgáltatásokon át, az ezekkel összefüggő kutatás-fejlesztésig számos területre kiterjed. A társaság évek óta nagy hangsúlyt fektet a külföldi akvizíciókra, amelyek eddig a szomszédos és régióbeli országokra terjedtek ki. A cégcsoport higiéniai szolgáltatásaival a prágai Vaclav Havel repülőtértől kezdve, a lengyel Legia Warszawa stadionján át, számos multinacionális vállalat és közintézmény létesítményében jelen van. Az olasz Sagad felvásárlásával azonban olyan tudásra és tapasztalatra is szert tesz, amelyekkel erősödhet a portfóliója.

Létesítményüzemeltetés 1950 óta

Az olasz cég 1950 óta működik sikeresen, igen jó jövedelmezőség mellett, és olyan területeken van jelen, mint például a speciális ipari létesítmények – köztük atomerőművek – számára nyújtott higiénia szolgáltatások, de köz- és lakóépületek műszaki üzemeltetésében is óriási tapasztalatuk van. A létesítményüzemeltetésben ott szinte megkerülhetetlennek számító iparági szövetség működési modellje pedig a hazai szakmának is hasznos útmutatója lehet, például a minél transzparensebb piaci verseny biztosításához” – nyilatkozta az akvizíció kapcsán Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója.

Róma és Milánó

A Sagad s.r.l. központja Rómában és Milánóban van, ügyfelei közt számos olasz minisztérium, hivatal, egyetemi campus és világcég is megtalálható. Érdekesség, hogy a B+N Referencia Zrt. idén már sikeresen lezárt két másik külföldi akvizíciót is, mindkét megvásárolt társaság Csehországban működik az épületüzemeltetés, -karbantartás, illetve a tereprendezés, kertészet területén. A két cseh cég együttes árbevétele közel 7 millió euró volt 2022-ben.