Hírek

Portfolio konferencián a B+N

A fenntarthatóság a jövő vállalatairól szól. Ezt a témát pár éve még sokan értetlenül, legjobb esetben érdeklődően figyelték. Az elmúlt időszak azonban az ingatlanpiacon is megkérdőjelezhetetlenné tette a környezetvédelem, a zöld energia kérdéskörét.

A közelmúltban megrendezett Portfolio Sustainable World 2022 konferencia fő célja, hogy a tapasztalataikat megosszák a szakmai közönséggel, bemutatva a fenntarthatóság előnyeit, melynek alkalmazásával hatékonyságnövelésre, akár versenyelőnyre lehet szert tenni. A rendezvény előadói a zöld finanszírozási lehetőségektől az előremutató befektetési döntésekig, az ESG megfeleléstől az EU-s fenntarthatósági keretrendszerig és a megújuló energiáig számos témát jártak körbe.

A B+N Referencia Zrt. nevében Nagy János, a cég szenior energetikai szakértője, a Világítástechnikai Társaság elnöke az egyik legérdekesebb panelbeszélgetés, a „Digitalizáció, automatizáció és épületenergetika” résztvevője volt

Az Év energetikai tanácsadója 2020 és a szakmai közéleti szerepvállalása elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Nagy János egy kevésbé fókuszban lévő területre, a világításra, az épületek fényviszonyaira hívta fel a hallgatóság figyelmét. Mint mondta, míg az irodai terekben a fűtés viszonylag könnyen szabályozható, a világításnál ez sokkal nehezebben megvalósítható. És – ahogy a hőmérséklet esetében is – a fényviszonyok tekintetében sem egyforma a komfortérzetünk. A legmodernebb megoldások már e téren is emberközpontúak, automatikusan szabályozottak, például a napszak, a dolgozók cirkadián ritmusához igazodva.

Energiapazarlás, fényszennyezés

Az energiapazarlás kérdésében legtöbben a nyitott ablakon, vagy a nem megfelelő szigetelés miatt kiszökő hőre gondolunk, pedig ehhez hasonlóan a fotonkiáramlás is energiapazarlás. Nem beszélve az így kialakuló – sajnos sok épület környezetében fellépő – fényszennyeződésről.

Az üzletközpontok és ipari létesítmények terén különböző elvárásokkal találkozunk. Míg az előbbinél a kereskedelem „a világítás vevőt vonz” filozófiája érvényesül, addig az utóbbi terekben a technológiai követelmények és a munkabiztonság az elsődleges szempontok a fényviszonyok tekintetében.