Hírek

Portfolio Property Konferencia Prága

2021 november 23-án rendezték meg Prágában a Portfolio Property Konferenciát, amely az ingatlanszektor aktuális trendjeit járta körbe. „A kulcsszó: rugalmasság” című panelbeszélgetésen cégünket Libor Holik, a B+N cseh és szlovák vezérigazgatója képviselte.

A cseh piac legfontosabb ingatlanpiaci szakértői az eszmecserén megvitatták, hogy   mennyire flexibilis az irodapiac, milyen változásokat hozott a járványhelyzet, és mi várható a hosszabb távú trendekben.

Irodai munkavégzés: felezés

Az irodai munkavégzés jelene és jövője az ingatlanpiac egyik legérdekesebb és legaktuálisabb téma manapság a Covid járvány miatt. A kulcsszó e területen a rugalmasság – hangzott el a beszélgetés elején a vezérfonal. A járvány előtt egy átlagos, 30 munkatársat foglalkoztató bérlő 30 irodai asztalnyi területet bérelt 3 évre. Ma ez a cég 15 asztalnyi helyet igényel a hibrid munkavégzés miatt. Az asztalok ,,felezése” ráadásul csak egy a pandémia hozadékának: ez a cég már csak 6 hónapos szerződést köt, a rugalmasság, a kiszámíthatatlan jövő miatt.

A nagy cégek elindultak a zöld irodai környezet, a diverzitás irányába. Az irodákban egyre hangsúlyosabbá vált a mozgáskorlátozottak problémájának megoldása, a világos és egyértelmű információk megjelenítése a teljes irodában.

B+N zöld iroda

Libor Holik (B+N): A multinacionális cégek nagyon proaktívak, a kis- és középvállalatok, az ipari, termelőcégek esetében nem látunk komoly változást

Libor Holik szerint az ügyfelek igényei drasztikusan megváltoztak a közelmúltban és a jelenben. Az egyik oldalon a multinacionális cégek nagyon proaktívak, folyamatosan azon dolgoznak, hogy „csábítsák vissza” az irodába a munkatársaikat. Erre számos kreatív ötletet találnak ki, amellyel a  munkavállalóik lojalitását növelik. A másik oldalon a kis-és középvállalatok és az ipari, termelőcégek esetében nem látunk komoly változást. Természetesen Ők is figyelnek a dolgozók egészségére, megtartására, de ez a maximum.

B+N Libor Holik

B+N Libor Holik

A B+N Csehország és Szlovákia vezetője szerint komoly változások indultak el az  irodapiacon, szinte mindenhol a biztonság lett az elsődleges. Jelenleg ez a legfontosabb trend, a cégek és a munkavállakók számára egyaránt. A tisztaság, higiénia, fertőtlenítés lett a fő szempont.

Hozzá kell szokni: az irodaházak jóval kisebb kihasználtsággal működnek a jövőben

A szakértők szerint változás várható a cégkultúrában, és a bérbeadóknak hozzá kell szokniuk, hogy az irodaházak jóval kisebb kihasználtsággal működnek a jövőben, mint eddig.

A beszélgetés résztvevői szerint 2026-ra a co-working, a hibrid munkavégzés, a rugalmasság, a bérlők stratégiájának rövid távú változásai, a cégek munkavállalóik megtartására való törekvése lesznek a meghatározók.