Hírek

Szij Csaba: A B+N a jövőt építi

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) a közelmúltban rendezte meg  12. éves szakmai konferenciáját „Új világ, új világrend” címmel, a rendezvényen a B+N részéről Szij Csaba vezérigazgató-helyettes beszélt az ágazatot érintő legfontosabb kérdésekről és az iparági fejlesztésekről.

A járványhelyzet miatt a rendezvényre online térben került sor, ahol elhangzott, hogy a takarítócégek árbevétele az elmúlt években és a járvány alatt is nőtt, ugyanakkor az alkalmazotti létszám csökkent. Optimizmusra ad okot, hogy az iparágban jelentősen nőtt a hatékonyság és a hozzáadott érték.

A képzés terén megnövekedett piaci igény jelent meg a szaktudás iránt, melynek szervezésében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vesz részt.

Szij Csaba: A B+N az egyetlen olyan vállalat a magyar piacon, amely házon belüli kutatás-fejlesztés részleggel rendelkezik

Szij Csaba, B+N

Szij Csaba elmondása szerint a jövő kihívásai között hangsúlyosan szerepel a munkaerőhiány problémája. A B+N Referencia Zrt. egyik, adekvát válasza a gépesítés, technikai fejlesztés. A társaság az egyetlen olyan vállalat a magyar piacon, amely házon belüli kutatás-fejlesztés részleggel rendelkezik. A B+N indította el a robotizációt az iparágban. Tevékenysége meghatározza az új trendeket. Ilyen termék a ROBIN R3000 autonóm ipari takarítórobot, amely az egybefüggő, nagy területek hatékony kiszolgálását teszi lehetővé.  A mobil UVC fertőtlenítő eszköz pedig a személyszállító járművek UV fertőtlenítését és takarítását emeli magasabb szintre.

Ugyanakkor látni kell, hogy a technikai fejlesztés nem tud megoldani minden problémát. A takarítási tevékenységben a költségek 80-85%-a a munkaerő költsége. A szakképzett humán erőforrás kikerülhetetlen. A B+N évek óta dolgozik e munka megbecsüléséért. Erről szól a „Vedd észre” kampány, amely azt az „egyszerű” kérdést teszi fel: „Milyen lenne a világunk takarítók nélkül?” Legtöbbször észre sem vesszük a tisztaságot, és azokat, akiknek mindezt köszönhetjük. A kampány célja, hogy a takarítók megkapják azt a megbecsülést, amit a munkájukkal megérdemelnek.

A B+N a jövőt építi a nemzetközi terjeszkedéssel

A MATISZ konferencián elhangzott a minimálbér-emelés kérdése is. Szij Csaba szerint a lépés alapvetőn üdvözlendő, hiszen ezzel is az iparágban dolgozó kékgalléros munkaerő munkáját becsüljük meg. Tudjuk, hogy van mit bepótolnunk. Ugyanakkor a cégeket ez sokszor nehéz helyzetbe hozza, hiszen nem minden ügyfél fogadja el az emelést.  A takarító szakma egyébként sincs jól honorálva. A járvány miatt pedig ugrásszerűen nőttek a költségek és a munka (gondoljunk csak a kórházak, irodák és egyéb ingatlanok fertőtlenítésére), de a szolgáltatás megbecsültsége már kevésbé.

A B+N a jövőt építi a nemzetközi terjeszkedéssel is. „2021-ben felvásároltuk az ISS csoport magyar, cseh, szlovák, román és szlovén leányvállalatát, amellyel a Közép-európai régió meghatározó létesítményüzemeltetőjévé váltunk. Több mint 10 ezer munkatárssal közel 300 millió euró árbevételt értünk el, Európa és a régió legjelentősebb vállalatainak szolgáltatva a létesítménygazdálkodó szektorban”- zárta szavait a B+N vezérigazgató-helyettese.