Hírek

Hogyan használható a BIM az FM-ben?

Szij Csaba, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemetetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO FM) elnökségi tagja „BIM tapasztalatok és gyakorlat – Hogyan használható a BIM az FM-ben?” címmel tartott előadást a Portfolio Property Investment Forum (PIF) 2023 konferencián.

Az építőipar és az ingatlanfejlesztések egyik legfontosabb technológiai eleme az épületinformációs modellezés, azaz a Building Information Modeling (BIM) mára megkerülhetetlen lett. A BIM a tervezési és építési folyamatok digitális szimulálása mellett egyre több területen képes növelni a hatékonyságot és csökkenteni a költségeket. De hol tartunk most ebben? Hogy mi történt az elmúlt évek során, és merre tart a technológia, arról a Property Investment Forum 2023 konferencián beszéltek a szakértők.

Az építőanyag 30 százaléka ma veszendőbe megy

„A BIM lényege, hogy a 3D-s tervhez csatolva valamiféle többletinformációt tartalmaz, amivel a tervezők és a megrendelők is sokkal könnyebben tudnak eligazodni a térben. Mindez a kivitelezésben is nagyon hasznos lenne, ahol az építőanyag 30 százaléka ma veszendőbe megy. Egy 4D-s, 5D-s BIM-mel sokkal pontosabban lehetne tervezni a beruházásokat, alacsonyabb költségek és kevesebb hulladék mellett” – hívta fel a facility és property szakemberek figyelmét Szij Csaba.

Szij Csaba előadásában megemlítette, hogy az épületek üzemeltetésében is sokat segítene a rendszer. A BIM segítségével fel lehetne mérni a tervezéshez képesti változásokat, megfelelő célszoftveren keresztül hatékony üzemeltetést valósítva meg. A legnagyobb akadályt a magas költségek jelentik. Az üzemeltetők gyakran csak egy évre kötnek szerződést az épület tulajdonosával, ami túl rövid idő a kezdeti kiadások megtérüléséhez. Az üzemeltetésen túl viszont hibabejelentésre, munkaállomások foglalására és navigációra is használható a BIM, sőt az épület digitális ikertestvérét is létre lehet hozni vele különböző szimulációk készítése céljából

Az épület ciklusa

„Az épületek életciklusánál a teljes költségek 15 százaléka a beruházás során keletkezik, 85 százalék pedig az épület 50-100 éves működése során. A BIM-mel történő üzemeltetési költség azonban ebből a 85 százalékból csak 3 százalékot tesz ki, vagyis egy tökéletes BIM-modell elkészítése elenyésző ahhoz képest, amennyit az épület élettartama alatt megspórolunk vele” – mondta a B+N referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese a Portfolio Property Investment Forum (PIF) 2023 konferencián.

Fotó: portfolio.hu