Hírek

Tippek, mire figyeljünk a vírusos időszakban? A B+N szakemberének tanácsai

Nagy Zsuzsával, a B+N Referencia Zrt. Kórháztakarítás-üzletágának igazgatójával, okleveles közegészségügyi-járványügyi felügyelővel beszélgettünk a vírusos betegségek esetében felmerülő kérdésekről, személyes és szakmai megoldásokról.

Kezdjük az elején. Mi a vírus? Miért más, mint a baktérium?

A vírusok és a baktériumok csak abban hasonlítanak, hogy a fogékony szervezetet megbetegítik és esetleg hasonló tüneteket okoznak. Ezen túl szinte minden másban eltérnek egymástól, így a védekezéshez is különböző hatásmechanizmussal rendelkező gyógyszerek szükségesek. Egyértelműen csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a megbetegedést, de a betegség lefolyásából vagy a tünetekből az orvos jó eséllyel meghatározhatja, milyen kórokozóval kell leszámolni.

Melyek a legismertebb vírusos betegségek?

Az ember legismertebb vírusbetegsége az influenza. Ha egy influenzás beteg tüsszent vagy köhög, akkor a környezete megközelítően 3 méteres körzetben fertőződhet. Ezért is fontos ilyenkor papírzsebkendővel eltakarni a szánkat, arcunkat – védeni magunkat és másokat is.

De a bárányhimlő, kanyaró, herpesz, fültőmirigy-gyulladás (mumpsz), gyermekparalízis, HIV vírus, HPV (Humán Papilloma Vírus) és az Ebola is vírusos megbetegedés.

Tombol az influenza szezon, adódik a kérdés: mit tehetünk otthon, munkahelyen, a közlekedés során, hogy elkerüljük a megbetegedést?

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük, hiszen vannak, akik nem olthatók, de fogékonyak a fertőzésekre (pl. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők).

A fertőzés esélye tovább csökkenthető, ha kerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes higiénés gyakorlatra.

  • Köhögéskor, tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szájunk és az orrunk elé. Ha zsebkendő épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba, és ne a tenyerünkbe köhögjünk/tüsszentsünk.
  • Használat után a zsebkendőt dobjuk a szemétgyűjtőbe.
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal (különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő használata után).
  • Használjunk alkohol-bázisú kézfertőtlenítőt.
  • Kézmosás előtt ne érjünk szemünkhöz, orrunkhoz vagy szájunkhoz.
  • Étkezés, dohányzás előtt mindig mossunk kezet.
  • Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi).
  • Lehetőség szerint kerüljük a betegekkel való közvetlen kontaktust.
  • Rendszeresen fertőtlenítsük a gyakran, sokak által használt tárgyakat, felületeket (asztal, számítógép billentyűzet, kapaszkodó, telefon, kulcsainkat, stb.).
  • Zárt terekben gondoskodjunk a gyakori szellőztetésről.
  • Amennyiben az influenza tüneteit észleljük magunkon, maradjunk otthon.
  • Ha influenzaszerű tüneteink vannak, használjunk eldobható szájmaszkot.
  • Járvány esetén lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyeket, különösen a zárt helyiségeket, a liftek használatát.

A koronavírustól is sokan tartanak Magyarországon. Mit tehetünk az esetleges vírusfertőzés elkerülésére?

Magyarországon jelenleg nincs koronavírus fertőzés, és ha mindenki a saját szintjén betartja az előírásokat, nagy valószínűséggel elkerülhető egy járvány. A legfontosabb megelőző intézkedés bármely vírus behurcolásának megakadályozása. A koronavírus miatt most a repülőtéren hőkamerákkal, kézi hőmérővel ellenőrzik a Kínából érkező utasokat, alkoholos kézfertőtlenítőket helyeznek ki, illetve folyamatos az általános fertőtlenítés. Ebben a megelőző tevékenységben a mi kollégáink is részt vesznek. Amennyiben mégis valaki behozná a vírust az országba, további szigorú intézkedések lépnének életbe.

A koronavírus tekintetében van speciális tennivalónk?

Az utazási korlátozás a vírussal fertőzött helyekre magától értetődő. Ha mégis a fertőzött térségben járunk, a tömegközlekedési eszközökön viseljünk maszkot, és tartsuk be a helyes használatra vonatkozó szabályokat, azaz az egyszer használatos maszkot többször ne használjuk, mert ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik. Mellőzzük a nyers vagy ismeretlen eredetű hús és tejtermékek fogyasztását, kerüljük a nagyforgalmú helyeket és fokozottan tartsuk be a higiénés szabályokat.

Ha hazatérve, vagy a veszélyeztetett térségből érkező személlyel való találkozást követően magas lázunk van, köhögünk, vagy nehezen lélegzünk, mielőbb kérjünk orvosi segítséget.

Sokan most az interneten sem mernek Kínából vásárolni, attól tartva, hogy a tárgyak is lehetnek vírushordozók. Meddig életképes ilyen környezetben egy vírus?

A szervezetből kikerülő vírusok a gazdasejt nélkül különböző ideig maradnak életben. A koronavírusról egyelőre egyetlen esetben sem bizonyították, hogy tárgyak által is fertőzést okozna. Mivel nagyon hasonlít a SARS és a MERS vírusokra, amelyekről tudjuk, hogy csak néhány órán át maradnak életképesek tárgyakon, kicsi a kockázata, hogy túléljék a hetekig tartó utazást. A Kínából érkező csomagok nyugodtan átvehetők, nem okoznak fertőzést.

Mit tehet egy profi takarítócég egy vírusfertőzés megfékezésére?

Egy profi cég a dolgozói védelmére influenzajárvány idején térítés mentesen védőoltást biztosít. Emellett a cég higiénikusai a megelőzés érdekében folyamatosan képzik a takarítókat a személyi és takarításhigiénés előírásokra. Nagyon fontos továbbá a dolgozók – takarítók és mosodai személyzet –  részére megfelelő egyéni védőeszközök folyamatos biztosítása (maszk, kesztyű, alkoholos kézfertőtlenítő).

Másrészt a vírus terjedésének megakadályozására nagyon fontos a nagyforgalmú helyiségek gyakori szellőztetése, a sokak által használt felületek takarítása vírusölő szerekkel. Ilyenek a

  • tömegközlekedési területeken és járműveken a jelzőgombok, ajtónyitók, kapaszkodók, és a vezetőfülke
  • mozgólépcsők kapaszkodója, a kávéautomaták gombjai
  • irodákban a kapcsolók, ajtókilincsek, étkező és íróasztalok mellett a nyomógombos telefonok, a számítógép klaviatúrák és az egerek
  • épületekben a korlátok, kapaszkodók, lift hívó- és irányítógombok
  • toalettekben a WC ülőkék, lehúzók, öblítőgombok, mosdók csaptelepek, a mozgássérült WC-k kapaszkodói és vészhívói, a pelenkázók és az elektromos kézszárítók felülete.

Mindemellett szükség esetén bárki számára elérhető helyen virucid hatású kézfertőtlenítőket kell kihelyezni.

Az egészségügyi intézményekben a betegek és az egészségügyi dolgozók biztonsága érdekében minden kézzel érintett felületet kötelezően virucid hatású fertőtlenítőszerrel kell tisztítani.

Az influenzás betegek elkülönítésére kijelölt kórtermeket csak védőoltással rendelkező, védőruhát viselő takarító takarítja. Az elkülönítőkben külön takarítóeszközt kell biztosítani. A járvány megszűnése után az elkülönítő helyiségekben zárófertőtlenítést kell végezni – mondta Nagy Zsuzsa, higiéniai szakember, a B+N Referencia Zrt. Kórháztakarítás-üzletágának igazgatója.