láthatatlan történetek

„Én is felelek a tisztaságért!”

Jávorcsik Istvánnéval délután ¾ háromkor indul el a busz a lakóhelyéről, szinte a háza elől. Ha nincs nagy forgalom, fél 5-re már Budapesten van. Felveszi a fehér egyenruháját, a zárt cipőt, ami biztonsági előírás a munkájához, és ötkor már takarít. 22 éve teszi ezt, és büszke arra, hogy ő felel a tisztaságért.

– Ma már csoportvezetőként dolgozom, de amikor ide kerültem, csak fél napra ugrottam be, hogy megnézzem, miből áll ez a munka. Az otthoni takarításhoz nem sok köze van, itt minden professzionális. Nem csak azért, mert modern gépeket is használunk vagy a vegyszerismerettel itt találkoztam először, hanem azért is, mert a pihenő és vacsoraidőn túl itt valóban takarítással kell foglalkozni. Otthon halogathatjuk, hagyhatjuk a hétvégére, az egyik nap megcsinálhatjuk a konyhát, a nagyszobát meg majd később. Itt a műszak végére mindennek készen kell lennie. Hajnal egyre végzek, utána hazavisznek. Az utóbbi hetekben az változott meg, hogy a különböző szerekből még többet használok, és a tisztítás mellett a fertőtlenítést a kilincseken, a korlátokon is megejtem.

Tanácsok a hatékony munkához

A takarítást általában az anyukánktól, nagymamánktól lessük el, sokszor csak a mozdulatokat látva. Jávorcsik Istvánné, Marika szerint viszont van néhány szabály, amit ha betartunk, sokkal eredményesebbek lehetünk.

– Nem kell persze nagy ördöngösségre gondolnunk: a területen dolgozzunk mindig fentről lefelé, bentről kifelé. A mosdóban, WC-ben először használjuk a vegyszereket, hagyjuk állni a felületen. A vizes törlés után azonban mindig egy szárazzal fejezzük be a munkát, így nem lesz foltos a csap. Nem attól tisztább valami, ha sok vegyszert öntünk ki, a tiszta víz a titok. Ha kicsit is koszos, rögtön cserélni kell, azt már nem szabad tovább használni. Vírusos időszakban gyakran szellőztessünk, használjunk fertőtlenítő szereket, és nagyon gyakran mossunk kezet! Amikor takarítunk, óhatatlan, hogy szennyeződésékkel kerülünk kapcsolatba. A gumikesztyű használata otthon is fontos.

JÁVORCSIK ISTVÁNNÉ