láthatatlan történetek

„Jól esik, ha észreveszik a munkámat!”

– Amikor eldöntöttem, hogy takarítani fogok, először a családommal beszéltem meg – vallja be Konkoly Istvánné, Marika. – A férjem támogatott, csak arra kért, próbáljam ki, bírom-e szeretem-e majd. A lányom sem ellenkezett, ha megkérdezik tőle, hogy anyukád mivel foglalkozik, megmondja, hogy takarítok. A munkahelyemen megbecsülnek, van, aki külön kéri, hogy az ő szobáját Marcsi takarítsa. Amit elvégzek, az bizalmi munka és sok figyelmességből áll. Ha valaki ott felejti a kávés csészét az asztalán, elmosom, és nem beszélem ki a szünetben, hogy ma mézes teát ivott, mert a méz még a papírokra is rácsurgott. Amit látok, azt megtartom magamnak.

A szakmához többféleképpen kell érteni, erre az újak mindig rácsodálkoznak. Szükséges az alapos vegyszerismeret, hogy mit mire kell használni, mit mivel nem lehet összeengedni. A padlóápolónk lúgos hatású, ablaktisztításra viszont savasat használunk.  Mióta a koronavírus megjelent, még több felületet fertőtlenítünk, speciális szereket használunk kilincsen, fogantyún. S melyik a legnehezebb része a munkámnak? Talán a felmosás. A kocsira 15 liter vizet kell feltenni, amit a hatékonyság miatt gyakran kell cserélni. A tiszta víz a lelke az egész folyamatnak, anélkül a vegyszerek is hiába lennének.

Sokat kell hajolni, cipekedni. A munkához ezért jó fizikai kondíció kell. Minden napra, az egész műszakra ki kell tartania. Persze mindezt lehet támogatni is, ha az irodisták elpakolnak az asztalukon, nekem könnyebb port törölni. Ha az asztal alatt nem marad ott semmi (váltócipő, dobozok), akkor a porszívóval mindenhová elérek. Vagy mondjuk, ha a rágó papírszalvétába tekerve kerül a zsákba, és nem ragad hozzá, mikor üríteném.

Aki igényes a környezetére, az a munkám is jobban észreveszi. Volt már, hogy köszönő cetlit találtam az asztalon, a billentyűzeten, ezeket a műszaknaplóban őrzöm. Jól esik, ha észreveszik a munkámat.

A mi munkánk csapatmunka. Ketten dolgozunk egy nagyobb területen. Ha valaki ebbe nem áll be magától, nem támogatja a másikat, fél évig is járhat, sosem tud igazi csapattag lenni.

KONKOLY ISTVÁNNÉ, MARIKA