Rólunk írták

„A takarításba a legkönnyebb belekötni” – Így vélekednek a takarítók a saját szakmájukról

. Egy seprű, egy kesztyű, egy fejkendő és máris kész a takarítónőőő” – talán ez a legismertebb sora az Animal Cannibals Takarítónő című számának, amelyet valamennyien bármikor el tudnánk dalolni. De vajon mivel jár ez a szakma? És hogyan vélekednek munkájukról maguk a takarítók? Érzik a megbecsülést, vagy inkább letagadják a foglalkozásukat a sztereotípiák miatt? Most a szakma néhány képviselője mesél arról, milyen érzés takarítóként dolgozni.

„Mert ő egy szuper vumen egy szuper nő. Szupernek teremtette a Teremtő. Mert nem mindenki képes arra, amit ő csinál. Kefét fog a kezébe és sika-sikál. És ha csillog utána a padló, tudod, hogy ott járt. Ki? A takarítónőőő!”

Az Animal Cannibals-szám folytatása talán már kevésbé ismert, pedig a pozitív kicsengésű sorok memorizálása mindannyiunk javára szolgálna. A KSH felméréséből kiderült, hogy az emberek hozzáállása még a mai napig sem túl pozitív ehhez a foglalkozáshoz. Ahhoz, hogy egy kicsit mélyebben is megismerjük a takarítók mindennapjait, megkérdeztünk néhány szakmabelit, hogyan éli meg a munkáját, szereti-e, és miben rejlik a feladat nehézsége. Szavaik révén talán megcsendül a fülünkben egy kis harang, hogy érdemes lenne jobban odafigyelnünk rájuk, jobban megbecsülni a munkájukat.

Nem elég az eszközhasználat, a takarítás elméleti tudást is igényel

„Szükséges az alapos vegyszerismeret, hogy mit mire kell használni, mit mivel nem lehet összeengedni. A padlóápolónk lúgos hatású, ablaktisztításra viszont savasat használunk. Mióta a koronavírus megjelent, még több felületet fertőtlenítünk, speciális szereket használunk kilincsen, fogantyún” – avat be a részletekbe Konkoly Istvánné, Marika. Azt is elmondta, melyik a legnehezebb része a munkájának: a felmosás, mivel a kocsira 15 liter vizet kell feltenni, és azt gyakorta cserélni is kell, ugyanis a tiszta víz a lelke a hatékony tisztításnak. „A munkahelyemen megbecsülnek, van, aki külön kéri, hogy az ő szobáját Marcsi takarítsa. Amit elvégzek, az bizalmi munka” – emelte ki.

I9XktkpTURBXy8wMThjYzhiMWI3N2M4YTBiMWNhY2I1NzA5ZmRjZWJiOS5qcGeRlQLNA6UAwsM

A professzionális tisztítás más, mint az otthoni takarítás

„Az otthoni takarításhoz nem sok köze van, itt minden professzionális. Nemcsak azért, mert modern gépeket is használunk, vagy mert a vegyszerismerettel itt találkoztam először, hanem azért is, mert a pihenő és vacsoraidőn túl itt valóban takarítással kell foglalkozni” – mondta Jávorcsik Istvánné, aki 22 évvel ezelőtt kezdte takarítói pályafutását, ma pedig már csoportvezetőként dolgozik. Ahogy elmesélte, a hatékony tisztítás titka, hogy mindig fentről lefelé, bentről kifelé haladjunk, illetve a vegyszerhasználat és a vizes törlés után száraz törléssel fejezzük be a munkát. „Itt a műszak végére mindennek készen kell lennie. Hajnal egyre végzek, utána hazavisznek” – magyarázta.

A takarítás nem kis fizikai erőfeszítéssel jár

„A nap végére minden porcikáját érzi az ember, sokat hajolgatunk, sokat emeljük a karunkat, sokat cipekedünk” – meséli Konkoly Andrásné, Magdolna, aki vidékről jár fel Budapestre dolgozni minden nap. Ahogy beavatott a munkafolyamatokba kiderült, hogy párokban dolgoznak 1 200 m2-en. Egy műszakban 100-110 szoba jut rájuk, a törölgetés, a szemétkukák ürítése, a felmosás, a porszívózás, valamint az illemhelyek, a konyha, a lépcső és a folyosó takarítása, továbbá a koronavírus megjelenésével a fertőtlenítés is mindennapos feladat lett. „De amikor szép egy szoba, rendben van, tisztaság van, akkor az apró munkarészek összeállnak és elégedett vagyok. Szívvel-lélekkel lehet ezt csak csinálni, akkor lesz alapos a munkám” – emelte ki.

ssbktkpTURBXy8yNmVjMDU0MTg5YWQ2ODJlNjgzOGQyNDVhMWI3NDAzNC5qcGeRlQLNA6UAwsM

A hála és a köszönet ritka madár a takarítók körében

„A felettesem és a kollégáim megbecsülnek, viszont sokszor azt tapasztalom, hogy a dolgozók inkább panaszkodnak a munkánkra. Nem köszönik meg, nem éreztetik velünk, hogy hálásak azért, amit fizikailag teszünk, hogy tisztaság legyen másnap is. Tény és való, hogy a takarításba a legkönnyebb belekötni” – mondta Török Katalin. Bevallása szerint úgy tapasztalja, talán ma már valamivel kevesebb a negatív előítélet a takarító szakma iránt, de még mindig sok gyanakvás, negatív sztereotípia él az emberekben. „Talán ezért mennek sokan inkább külföldre takarítani, pedig itthon is nagy szükség lenne jól dolgozó, profi takarítókra” – mondta, majd kiemelte: közöttük nagyon családias a légkör, együtt vacsoráznak, lelkileg is támogatják egymást.

A bizalom elengedhetetlen a takarítás során

„Ha valakinek az asztalát takarítom, olykor sokat megtudhatok róla, hogy milyen napja volt, mennyire igényes a környezetére, mennyire alapos, akár azt is, mi az érdeklődési köre. De ezeket megtartom magamnak, nem beszélem ki” – vallja Kiss Terézia. Kiemelte, hogy meglátása szerint mások munkája, és némiképp a magánélete is itt zajlik. Ezáltal a bizalom a takarítás elengedhetetlen feltételévé válik, éppen úgy, ahogy az otthonunkba sem engedünk be idegeneket. „Az asztalt is csak akkor töröljük le, ha nincs rajta semmi. A fontosnak tűnő papírokkal kapcsolatos kérdéseket pedig a csoportvezetőnek jelezzük, aki el tudja dönteni, hogy például az adott irat, amely a szemetesre került szándékosan vagy véletlenül hever-e ott” – avatott be a részletekbe.

B+N takarító - Vedd észre!

Vedd észre!

Ha belegondolunk kicsit a saját irodai munkánkba, akkor rájövünk, hogy mennyi emberrel vagyunk kapcsolatban nap mint nap. Munkánk révén sok esetben össze kell dolgoznunk másokkal, más részlegekkel, és amennyiben sikeres volt az együttműködés, zárásként kifejezzük egymás felé a hálánkat, köszönetünket a segítségért.

Legyünk hálásak azért, hogy segítik tevékenységünket a tiszta környezet megteremtésével

Elfeledkezünk azonban arról, hogy a napi munkánkat a takarító csapat is segíti. Nem állunk ugyan közvetlen kapcsolatban velük, olykor nem is látjuk őket, mégis ők minden nap azért munkálkodnak, hogy másnap mi egy tiszta környezetben vehessük fel újra munkánk fonalát. Éppen ezért vegyük hát őket is bele abba a körbe, akikkel együtt dolgozunk. Legyünk hálásak azért, hogy segítik tevékenységünket a tiszta környezet megteremtésével. Nem kell nagy gesztusokra gondolni, egy kis figyelmesség is elég lehet. A nap végén hagyjunk nekik az asztalunkon olykor egy köszönő cetlit vagy egy kedves megjegyzést, kívánjunk szép napot nekik, ha a folyosón találkozunk, mintha egy kollégánkkal futnánk össze. Az eredmény nem marad el, csak még lelkesebben fognak dolgozni a tiszta munkakörnyezetünkért!

A B+N Referencia Zrt. műszaki üzemeltetési, takarítási, kertészeti szolgáltatásokat végez több mint 5 millió négyzetméteren, több mint 2600 telephelyen és jelenleg több mint 6 000 alkalmazottat foglalkoztat országszerte. Magyarország legnagyobb takarítással is foglalkozó létesítményüzemeltető vállalat a „Vedd észre!” elnevezésű kampányával a takarító szakma értékére és fontosságára, a szakmában dolgozók megbecsülésére kívánja felhívni a figyelmet.

B+N Referencia (Kis-Szölgyémi Ferenc vezérigazgató) - Vedd észre megbecsülés kampánya

Forrás: blikk.hu