Hírek

Küszöbön az UV-fertőtlenítés robotizációja

A B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének innovációi segítségével hatékonyabbá tehető a kórházi fertőzések megelőzése, így jelentősen növelhető a betegbiztonság – derül ki Nagy Zsuzsanna higiéniai üzletág-igazgató és Dr. Ősz Ágnes biológus, tudományos főmunkatárs az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügyi szaklap számra adott interjújából.

„A kórházi fertőzések terjedésének megállítása nagymértékben függ a fertőtlenítés módjától és minőségétől. Fejlesztéseinknek köszönhetően az eszköztárunk egy kézi UV-fertőtlenítő berendezéssel és a jövőben ennek önjáró változatával bővül. Ezen eszközök fontos előnye, hogy alacsony az élőmunka igényük és egységes fertőtlenítési minőséget biztosítanak” – hangsúlyozza Nagy Zsuzsanna, higiéniai üzletág-igazgató. A szakember a fejlesztés előnyeiről még elmondta: az UV fertőtlenítés a H2O2- illetve O3-gázzal történő fertőtlenítéshez képest sokkal gyorsabb technológia. A fertőtlenítés vegyszermenetesen történik, a kezelés végén a helyiség azonnal használható, és nincs szükség hosszadalmas előkészítésre, mint például a gázos módszereknél a szoba levegőjének szeparálására.

Fertőtlenítés akár két kötözés között

Nagy Zsuzsannától megtudtuk, hogy azokban a betegszobákban, ahol páciens fordult meg és nagy a fertőzésveszély, biztonsággal bevethető lesz az UV robot. Ezekben a helyiségekben természetesen első lépésben kézi erővel ki kell takarítani, hogy ne maradjon olyan szennyeződés, amely alá nem képes behatolni az UV fény. Ez a berendezés sokkal gyorsabban fertőtlenít, mint a hidrogén-peroxidos, vagy az ózonos fertőtlenítés, amelyek körülbelül három órát vesznek igénybe.

Dr. Ősz Ágnes biológus hozzátette: „az önjáró UV fertőtlenítő készüléket elsősorban kórházi felhasználásra szántuk. Mivel – a porlasztásos eljárásokkal szemben – az UV fény nem jut be minden apró résbe, először 3D-modellezéssel feltérképezzük az adott helyiséget, majd a robot ennek alapján járja be az adott területet.

Az UV fertőtlenítő robot előnye, hogy használata előtt nem szükséges lezárni a levegőztető rendszert és az ajtók melletti réseket, és akár két kötözés között, negyedóra alatt lefertőtleníti azokat a felületeket, amelyekkel érintkezhettek a betegek, vagy amelyek beszennyeződhettek a kötözés vagy vizsgálat közben.

A robot ott fertőtlenít, ahova az UV fény bejut

A berendezés az UVC fény csíraölő képességére épít, a mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok, spórák és gombák) örökítő anyagán keresztül fejti ki hatását. Ez a módszer nem csak a felületeket, hanem a helyiségek levegőjét is fertőtleníti.

„A sugárzás következtében megbomlik a genom stabilitása, ami a sejt pusztulásához vezet. Az UVC fény az emberi bőrön és szemben is okozhat rövid- vagy hosszú távú károsodást, ezért feltétlenül szükséges a személyzet védelme: ügyelni kell arra, hogy senki ne lépjen be a helyiségbe az UV-fertőtlenítés ideje alatt” – hangsúlyozza dr. Ősz Ágnes.

A B+N Referencia Zrt. projektjéről írt cikk teljes terjedelemben itt olvasható.